Radulović očekuje da Statis dobije saglasnost za gradnju nove "Kraljičine plaže"

Početkom jula Statisova firma je predala zahtjev Glavnom državnom arhitekti MORT-a za dobijanje saglasnosti na idejno rješenje hotela sa pet zvjezdica. Zahtjev je proslijeđen budvanskoj Glavnoj gradskoj arhitektici Ani Samardžić na odlučivanje

593 pregleda1 komentar(a)
Kraljičina plaža, rušenje, Foto: Printscreen
29.11.2018. 20:18h

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović očekuje da će kompanija „Adriatic properties“ grčkog biznismena Petrosa Statisa dobiti saglasnost na idejno rješenje i početi gradnju novog hotela „Kraljičina plaža“ na ulazu u Miločerski park.

Statisova kompanija prekjuče je počela rušenje starog hotela „Kraljičina plaža“ na čijem mjestu treba da bude osmoetažna građevina, dvaput veći hotel nego prethodni. Uz sami hotel gradiće se i depadansi sa 66 apartmana za tržište.

Početkom jula Statisova firma je predala zahtjev Glavnom državnom arhitekti MORT-a za dobijanje saglasnosti na idejno rješenje hotela sa pet zvjezdica. Zahtjev je proslijeđen budvanskoj Glavnoj gradskoj arhitektici Ani Samardžić na odlučivanje.

Ona je postupak prekinula jer pred Ministarstvom održivog razvoja nije okončan postupak koji je pokrenula Statisova firma za dobijanje građevinske dozvole, a u koji je Opština Budva imala svojstvo zainteresovane stranke u postupku.

Lokalna uprava na čijem je čelu Dragan Krapović protivi se da zakupac elitnog hotelskog kompleksa Sveti Stefan - Miločer dobije zeleno svijetlo za gradnju stanova za tržište u stoljetnom parku.

Radulović je za „Vijesti“ podsjetio da je Opština bila umješač u postupku u kojem je trebalo po starom zakonu da se izda građevinske dozvola za gradnju novog hotela „Kraljičina plaža“.

„HTP „Miločer“ i „Adritic properties“ su taj zahtjev povukli. Nakon nekoga vremena su krenuli u novu proceduru, po novom zakonu i predali idejni projekat. Za davanje saglasnosti na idejni projekat u ovom slučaju nadležan glavni gradski arhitekta u Budvi. Imam informaciju da je dao negativno rješenje, na osnovu formalno-pravnog stanovišta. Saglasnost gradskog arhitekte je jedan od dokumenata koji dobijate u procesu prijave gradnje. Nijesam pravnik i ne bih sebi dozvolio da se miješam u te stvari, jer je to upravni postupak“, kazao je Radulović.

Naveo je da se „Adriatic properties“ žalio i da je žalba stigla kod glavnog državnog arhitekte koji odlučuje.

„Vidjećemo kako će odlučiti. Mislim da je neozbiljno da odbijamo idejno rješenje na osnovu formalno-pravnih situacija, jesmo li umješači ili nijesmo“, ocijenio je Radulović.

Urbanističko-arhitektonskim rješenjem koje je Vlada usvojila, na lokaciji gdje se nalazi stari hotel „Kraljičina plaža”, kako piše u dokumentu, može da se gradi novi hotel čija će maksimalna bruto građevinska površina biti 22.058 kvadrata, a hotel ne smije u visinu da ide više od 22 metra. Maksimalna spratnost za ovu lokaciju je podrum, dvije suterenske etaže, prizemlje i četiri sprata. Hotel bi imao 60 soba, a na parceli pored predviđena je i gradnja depadansa sa 66 apartmana za tržište.

Skupšina opštine Budve prije gotovo godinu jednoglasno je usvojila Odluku o utvrđivanju javnog interesa radi zaštite i očuvanja Miločerskog parka, kojim se suprotstavljaju izgradnji novih i proširivanju kapaciteta postojećih objekata u ovom nekada elitnom hotelskom kompleksu. Nova opštinska vlast ne želi da se u Miločerskom parku grade stanovi za tržište, a protiv toga su i mještani koji su najavili i proteste ukoliko se to odobri.

”Adriatic properties” je dugoročni zakupac grad hotela „Sveti Stefan” i „Vile Miločer” kao i hotela „Kraljičina plaža” prema ugovorima o zakupu zaključenim 2007. sa HG „Budv anska rivijera“ odnosno HTP “Miločer”. Skupština Crne Gore je aneksom ugovora produžila zakup „Svetog Stefana”, „Vile Miločer” i „Kraljičine plaže“ sa 30 na 42 godine, dok je zemljište uz Kraljičinu plažu, gdje se planira gradnja depadansa sa apartmanina dato na 90 godina zakupa.

Kako su najavili iz „Adriatic properties“ u gradnju novog hotela planiraju da ulože 70 miliona eura, a gradnja će trajati dvije i po godine.

Kredit uzeli kod Statisove banke

I dok Statis planira milionsku investiciju, zemljište na kojem se nalazila stara, a sada planirana nova „Kraljičina plaža“, potražuje srpski kraljevski par, prestolonasljednik Aleksandar Karađorđević i njegova supruga Katarina.

Upravo na tu atraktivnu imovinu 8. novembra prošle godine upisana je zabilježba o postojanju restitucije u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine.

HTP „Miločer“, u stoprocentnom vlasništvu crnogorske Vlade, prije nego što je predat zahtjev za ovjeru idejnog rješenja, založio je gotovo porušeni hotel „Kraljičina plaža“ sa dvorištem Univerzal capital banci, u vlasništvu Statisa, na ime kredita od 867 hiljada eura.

Kredit je zaključen u maju, a hipoteka na „Kraljičinu plažu“, koja se već punih deset godina nalazi pod zakupom firme “Adriatic propertiesa”, takođe u vlasništvu Statisa, zvanično je upisana 30. maja, od kada Univerzal capital banka je blokirala vrijednu imovinu u srcu stoljetnog Miločerskog parka.

Državna hotelska kompanija moraće kredit da vrati do 2025, ali joj je Statisova banka omogućila grejs period od dvije godine.