Časopis "Komuna": Incident na medijskoj mapi Crne Gore, jer ničim ne miriše na globalno tabloidno žuto pismo

Misija „Komune“, prema njegovim riječima, je da ostavi trag o kulturno-istorijskom identitetu Crne Gore generacijama koje dolaze

151 pregleda0 komentar(a)
25.11.2015. 11:21h

Časopis “Komuna”, koji je prema riječima Željka Rutovića, „incident na medijskoj mapi Crne Gore, jer ničim ne miriše na globalno tabloidno žuto pismo, niti se bavi dnevno-političkim pitanjima, i ne pripada nekom ekonomskom trustu“, promovisan je u Nikšiću.

„’Komuna’ zavisi jedino od Crne Gore, njene istorije i kulturne baštine koju tretira“, kazao je Rutović.

Sam naziv časopisa, prema njegovim riječima, govori da se radi o zajedničkom dobru svih naroda Crne Gore.

„’Komuna’ pokušava da otkriva debele naslage tragova o Crnoj Gori, građanima svih vjera i kulturoloških krugova, što je više nego značajno za pitanje njenog sveukupnog identiteta i to posebno danas, kada se svijet globalno ujedinjuje u raznim oblicima nadnacionalnog organizovanja“, istakao je Rutović.

Misija „Komune“, prema njegovim riječima, je da ostavi trag o kulturno-istorijskom identitetu Crne Gore generacijama koje dolaze.

„’Komuna’ ostaje živo tkanje, predanje jedne pisane riječi. Biće toliko uspješna i održiva koliko neki drugi naraštaji budu micali prašinu s ’Komune’. Zato se potrudimo da mjerom svog odnosa prema pisanoj tradiciji damo dio sebe tim tragovima o kojima je riječ. ’Komuna’ radi ne posao zaljubljenika i entuzijasta, već posao ravan institucijama sistema“, poručio je Rutović.

Amer Ramusović, glavni urednik časopisa koji je posvećen lokalnoj samoupravi i njegovanju baštine Crne Gore, podsjetio je na brojne teme koje su u „Komuni“ obrađene iz nikšićkog regiona ili su autori tekstova iz grada pod Trebjesom.

Mr Sait Šabotić kazao je da „Komuna“ tretirajući teme iz svih regiona i opština pravi riznicu crnogorske baštine.

„U časopisu se prezentuje kulturno–istorijska baština i to ne samo spomenici materijalne kulture nego i svi vidovi baštine, od kulture ishrane i odijevanja, do običaja i odnosa prema sredini. Upravo taj heterogeni diskurs koji časopis njeguje doveo je do povećanog broja čitalaca“, kazao je Šabotić i dodao da Crna Gora, kao multikulturalna i multikonfesionalna zajednica, pruža mogućnost „Komuni“ da bude zajedničko dobro.

Prema riječima Minje Bojanić cilj „Komune“ je da na popularan način „što široj lepezi čitalaca“, kako po godinama, tako i po obrazovanju, skrene pažnju na „neprocjenjivo blago“ što su preci ostavili, da se to blago afirmiše i ostavi generacijama koje dolaze.

Radmila Perović govorila je o tretiranju tema dijaspore u „Komuni“, a nakon prezentacije časopisa nastupila je mlada pijanistkinja Sara Stamatović.

Galerija

Sa promocije Komune FOTO: Svetlana Mandić
Sa promocije Komune FOTO: Svetlana Mandić
Sa promocije Komune FOTO: Svetlana Mandić
Sa promocije Komune FOTO: Svetlana Mandić