Brzo će se znati ko će upravljati "Komovima"

Regionalni park „Komovi“ obuhvata sjeveroistočni dio teritorije glavnog grada, koji se graniči sa opštinama Kolašin i Andrijevica, u ukupnoj površini od 13.232 ha. Teritorija Regionalnog parka uključuje katastarske opštine Gornje Stravče, Veruša, Opasanica i Brskut

185 pregleda1 komentar(a)
Komovi, Foto: Vijesti
23.11.2015. 16:55h

Izrada Odluke o osnivanju privrednog društva kojem će biti povjereno upravljanje Regionalnim parkom „Komovi“ je u završnoj fazi.

U toku je i izrada privremenog programa upravljanja Regionalnim parkom, što bi značilo da bi do proglašenja „Komova“ moglo da dođe do kraja ove, ili početkom naredne godine.

Iako je namjera da taj prostor bude zaštićen, koji dijele Podgorica, Andrijevica i Kolašin, naišla na opšti konsenzus i stanovnika tih područja i nadležnih, Skupština opštine Kolašin još nije zvanično donijela odluku, a razlog je, kako “Vijesti” saznaju, izostanak formalnog pozitivnog mišljenja Uprave za šume, odnosno Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Važan korak u projektu proglašenja Regionalnog parka biće napravljen, nadaju se u lokalnoj upravi, već na narednoj sjednici SO, kada bi bio usvojen predlog odluke o proglašenju za dio teritorije parka, koji je na prostoru te opštine. To su već u februaru uradili odbornici skupštine Glavnog grada, a u avgustu i SO Andrijevica.

Odluku o proglašenju Regionalnog parka „Komovi“ za teritoriju glavnog grada usvojio je lokalni parlament 17. februara, a Lazarela Kalezić iz Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine Glavnog grada kazala je da je komunikacija koju su tokom javnih rasprava ostvarili sa građanima predstavlja jedan od dragocjenih pokazatelja opravdanosti te odluke.

"Istakla bih zahtjev mještana da granica budućeg parka bude proširena u odnosu na prvobitno definisanu. Ukazali su da su pojedini lokaliteti, poput Bukumirskog jezera, izloženi narastajućim pritiscima“, kazala je Kalezićeva.

Regionalni park „Komovi“ obuhvata sjeveroistočni dio teritorije glavnog grada, koji se graniči sa opštinama Kolašin i Andrijevica, u ukupnoj površini od 13.232 ha. Teritorija Regionalnog parka uključuje katastarske opštine Gornje Stravče, Veruša, Opasanica i Brskut.

"Biće kreiran novi okvir za unapređenje kvaliteta života u cjelini, kroz podsticanje i razvoj aktivnosti poput održive poljoprivredne proizvodnje, zanata, tradicionalnog stočarstva, održavanja katuna i njihova valorizacija kao smještajnih kapaciteta, sakupljanja šumskih plodova i ljekovitog bilja za lične potrebe. Realizacija opisanih djelatnosti, u obimu i mjeri koji neće predstavljati prijetnju i teret za prirodne kapacitete zaštićenog područja, doprinijeće ekonomskom razvoju područja i istovremeno omogućiti dugoročno očuvanje i unapređenje postojećih vrijednosti“, kazala je Kalezić.

Poseban značaj zaštite ovog prostora, prema njenom mišljenju, je činjenica da je na ovaj način skrenuta pažnja na taj prostor u smislu njegove valorizacije kao izletišta za građane Podgorice.

"Na udaljenosti od samo 40-ak kilometara od centra grada, nalazi se jedno od najljepših jezera Komova, Bukumirsko jezero, koje svojim prirodnim obilježjima svakako zaslužuje posebnu pažnju i zaštitu. Pored Bukumirskog, kao posebno dragocjene prirodne vrijednosti Komova izdvajaju se Rikavačko jezero, impresivni planinski vrhovi, bogati rijetkim i posebno vrijednim biljnim i životinjskim vrstama, još uvijek očuvane šumske zajednice“, kazala je Kalezićeva.

Podgorica finansira pola, a ostatak Andrijevica i Kolašin

Budući Regionalni park “Komovi” obuhvataće teritoriju od oko 20.000 hektara. Sa tom površinom, uz nacionalne parkove, Crna Gora će imati više od 10 procenata teritorije pod režimom zaštite, što je i obaveza prema Evropskoj uniji (EU).

Upravljač Regionalnog parka trebalo bi da bude konstituisan odmah po proglašenju. Prema zakonu, u tom organu moraju biti četiri osobe sa visokim obrazovanjem i po jedan rendžer (nadzornik) na svakih 3.000 hektara. Funkcionisanje upravljačkog tijela biće finansirano 50 odsto iz Podgorice, dok će Kolašin i Andrijevica izdvajati 30, odnosno 20 procenata.

U lokalnim uprava Andrijevice i Kolašina očekuju da će proglašenje Regionalnog parka “Komovi” višestruko koristiti prije sveg turističkoj privredi.