Merkel pozvala svijet da se suprotstavi terorizmu

Merkel se pridružila drugim njemačkim najvišim zvaničnicima u isticanju da ne treba povezivati migrantsku krizu sa globalnom terorističkom prijetnjom

0 komentar(a)
Verner Fajman, Angela Merkel, Foto: Reuters
19.11.2015. 15:33h

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je međunarodnu zajednicu da se ujedini u borbi protiv terorizma nepunih sedam dana nakon krvavih napada u Parizu.

"Znamo da je to bio napad na naše temeljne vrijednosti, naš način života i slobodu", rekla je Merkel u Berlinu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa austrijskim kolegom Vernerom Fajmanom.

"Zemlje iz cijelog svijeta se sad moraju ujediniti... i pobrinuti da počinitelji budu pronađeni i da se naše vrijednosti zaštite", rekla je Merkel.

Dodala je da je Njemačka uz Francusku dok ona iznosi planove odgovora na napade u Parizu, ali nije iznijela nijedan konkretan prijedlog podrške koja Njemačka planira da pruži svojoj saveznici u ratu protiv terorizma, kako ga je nazvao predsjednik Francuske Fransoa Oland.

Merkel se pridružila drugim njemačkim najvišim zvaničnicima u isticanju da ne treba povezivati migrantsku krizu sa globalnom terorističkom prijetnjom.

I Njemačka i Austrija smatraju da broj migranata neće biti smanjen bez mjera za jačanje spoljnih granica EU.