Presuda u utorak: Policajac ne zna ko ga je gađao, ali hoće da goni Varajića

Varajiću se sudi zbog napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti, a prijeti mu kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina...

4 komentar(a)
protest DF, Foto: Boris Pejović
16.11.2015. 12:05h

Policajac Miljan Vuković rekao je da nije vidio ko ga je gađao stolicom na protestu Demokratskog fronta trećeg oktobra, ali se pridružio krivičnom gonjenju protiv Marka Varajića.

Suđenje je danas završeno, a presuda će biti izrečena sjutra.

Varajiću se sudi zbog napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti, a prijeti mu kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Na snimku sa protesta, koji je odgledan u sudnici, se vidi da Varajić podiže stolicu, zalijeće se i baca je, ali se ne vidi da li je stolica nekog pogodila.

Zastupnik optužbe Vukas Radonjić je, u završnim riječima, istakao da je nesumnjivo dokazana krivica optuženog, kako iz iskaza policajca, koji je u saglasnosti sa službenom zabilješkom i sadržinom snimka, tako i priznanjem Varajića.

Advokat Srđa Lješković, branilac optuženog je istakao da se postavlja pitanje kakvom se gonjenju pridružio poliocajac, kada i sam kaže da ne prepoznaje okrivljenog, da ga stolica nije pogodila, te da se uopšte nije osjećao ugroženo.

“ Prema optužbi plastična stolica je mnogo opasnija od suzavca, molotovljevih koktela, šipki i slično”, naveo je advokat.

On je ocijenio i da se Varajiću moglo suditi jedino za prekršaj.

I tužilac i advokat tražili su da se Varajiću ukine pritvor nakon izricanja presude.

Varajić se ponovo izvinjavao policajcu, dodajući da nije kriminalac, da živi pošteno i da se kaje.

On je priznanjem na suđenju promijenio iskaz koji je dao kod tužioca, kada je tvrdio da nije gađao policajca, već jednog od demonstranata, za koga je mislio da je špijun.

Optužnim predlogom mu se na teret stavlja da je napao Vukovića, tako što ga je gađao stolicom dok je stajao u policijskom kordonu ispred okupljenih građana. Policajac je podizanjem štita, dodaje se u optužnom aktu, spriječio da ga stolica pogodi.