Pozitivna Kotor: Riješiti problem izgradnje stanova za penzionere

Već je svima jasno da Opština Kotor nema namjeru da obezbijedi parcelu na kojoj bi se gradili stanovi za penzionere", navodi se u saopštenju koje potpisuje Svetlena Franović, članica Predsjedništva Pozitivne i sekretarka Opštinskog odbora Pozitivne u Kotoru

10 komentar(a)
Svetlana Franović, Foto: Pozitivna Crna Gora
16.11.2015. 11:12h

Pozitivna Crna Gora je uputila zahtjeve predsjedniku Opštine Kotor i ministarki rada i socijanog staranja kako bi se riješio problem izgradnje stanova za penzionere, saopšteno je iz ove partije.

"Već je svima jasno da Opština Kotor nema namjeru da obezbijedi parcelu na kojoj bi se gradili stanovi za penzionere. Obećanja data na sastanku predsjednika Udruženja penzionera sa predsjednikom i potpredsjednikom Opštine ostala su bez rezultata jer se ova tema nije našla na dnevnom redu skupštine. Udruženje penzionera Kotor broji 4800 članova. Njih 156 živi u neuslovnom stambenom smještaju, 132 živi kod uže porodice, 86 su podstanari a svi sa minimalnim primanjima. Na XXXII sjednici lokalnog parlamenta donesena je odluka o zamjeni parcela sa Ministarstvom prosvjete odnosno odluka o ustupanju nekretnina bez naknade Ministarstvu prosvjete Crne Gore. Ministarstvo je imalo u posjedu parcelu 72/14 K.O. Dub površine 2390 m2 koju je takodje dobilo od Opstine na isti način 16.02.2009.Obrazloženo je da parcela koju posjeduje Ministarstvo u K.O.Dub nije mogla da se privede namjeni šest godina zbog toga sto nema prilaznog puta , komunalne infrastructure I izuzetno velikih troškova. Na odborničko pitanje našeg odbornika iz jula mjeseca odgovoreno je da će penzionerima biti ustupljena parcela 72/14 K.O. Dub površine 2390 m2 kad izvrše zamjenu parcela sa Ministarstvom prosvjete", navodi se u saopštenju koje potpisuje Svetlena Franović, članica Predsjedništva Pozitivne i sekretarka Opštinskog odbora ove partije u Kotoru.

Dodaje se da je jasno da penzioneri nemaju novca, te da je ovo jsamo formalno rješenje.

"Humanost jednog društva ocjenjuje se prema brizi koju pruža starijoj populaciji kao najranjivijoj kategoriji, a u opštini Kotor 40 % penzionera živi u stanju socijalne potrebe. Kako Opština Kotor brine o svojim penzionerima najbolje govori činjenica što već pet godina pokušava da im uzme poslovni prostor od 19m2 i ne želi da prihvati odluke Osnovnog i Višeg suda, već šalje prijedlog za reviziju a pritom dobro znaju da penzioneri od rentiranja ovog prostora obezbedjuju pomoć za najugroženije", navela je Franović.