EK pozitivno ocijenila oblast nauke i istraživanja

„Posebno su pozitivno ocijenjeni administrativni kapaciteti u ovoj oblasti, i zadovoljavajući broj prijava na pozive EU Okvirnog programa za istrazivanje i inovacije „Horizont 2020“ (2014-2020), sa preporukom za veću uspješnost crnogorskih istraživača u ovom Programu“, kaže se u saopštenju

4 komentar(a)
Sanja Vlahović, Foto: Svetlana Mandić
13.11.2015. 16:47h

Evropska komisija je u Izvještaju o napretku Crne Gore opet pozitivno ocijenila oblast nauke i istraživanja, saopšteno je iz Ministarstva nauke.

Kako su kazali iz tog resora, napredak u tom poglavlju mjeren je realizacijom aktivnosti u oblasti nauke i istraživanja na nacionalnom i međunarodnom nivou.

„Posebno su pozitivno ocijenjeni administrativni kapaciteti u ovoj oblasti, i zadovoljavajući broj prijava na pozive EU Okvirnog programa za istrazivanje i inovacije „Horizont 2020“ (2014-2020), sa preporukom za veću uspješnost crnogorskih istraživača u ovom Programu“, kaže se u saopštenju.

Pored toga je, kako se navodi, konstatovan pozitivan napredak u dijelu aktivnosti koje se odnose na priključenje Crne Gore punopravnom članstvu u COST-u (Evropski program za nauku i tehnologiju), kao i potpisanom Okvirnom programu za saradnju Crne Gore sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju - IAEA (2014-2020).

„Pozitivan napredak je ocijenjen i u saradnji Crne Gore sa UNESCO-om, u aktivnostima Crne Gore u ERA tijelima, kao i napredak postignut u dijelu jačanja saradnje između naučne i akademske zajednice i privrede“, naveli su iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, pozitivno je ocijenjeno i jačanje istraživačkih kapaciteta u prvom Centru izvrsnosti „BIO ICT“, kao i uspostavljanje prvog Inovaciono-preduzetnickog centra „Tehnopolis“ Niksić, koji je realizovan u okviru strateškog projekta koji se odnosi na uspostavljanje prvog Naučno-tehnološkog parka u Crnoj Gori.

„Konstatovano je da je u okviru projekta HERIC (Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost) izrađena i od Vlade Crne Gore usvojena Studija o naučnoj dijaspori, dok u dijelu Inovativne unije novi Zakon o inovativnoj djelatnosti treba da bude donijet“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su podsjetili da EK obezbjeđuje značajnu podršku sistemu istraživanja i inovacija u Crnoj Gori.

„U tom smislu, očekuje se i značajna podrška u dijelu realizacije preporuka koje se odnose prvenstveno na povećanje ulaganja u istraživanja i povećanje učešća većeg povlačenja sredstava u programu „Horizont 2020““, dodaje se u saopštenju.