Potpredsjednik EK: Ograde na granicama mogu da sruše i EU

"Zemlje članice moraju da nastoje da više razumiju jedna drugu jer njihove pozicije polaze iz različitih istorijskih iskustava", rekao je Timermans i državnicima preporučio da čitaju djela Remarka i Kafke kako bi bolje razumjeli kroz šta sve prolaze sada izbjeglice na putu u Evropu

1 komentar(a)
EU, Evropska unija, Foto: Shutterstock
13.11.2015. 14:57h

Potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans upozorio je danas na Praškom evropskom samitu u glavnom gradu Češke da ništa nije neuništivo, pa tako ni zajednički evropski projekt.

"Suviše vjerujemo u to da je projekt Evropske unije neuništiv, ali sve može da se raspadne pa i evropski projekt", kazao je holandski eurokomesar i potpredsjednik EK na prvom Praškom evropskom samitu koji pod pokroviteljstom češkog Ministarstva spoljnih poslova organizuju tri ovdašnje nevladine organizacije.

Timermans je oštro kritikovao lidere u nekim članicama EU koji populistički siju strah od izbjeglica u svojim zemljama i na tome stiču političke poene i popularnost.

"Zemlje članice moraju da nastoje da više razumiju jedna drugu jer njihove pozicije polaze iz različitih istorijskih iskustava", rekao je Timermans i evropskim državnicima preporučio da čitaju djela Remarka i Kafke kako bi bolje razumjeli kroz šta sve prolaze sada izbjeglice na putu u Evropu.

Potpredsjednik EK naglasio je da je važno da se ne dižu ograde i da se ne raspadne šengenski sistem jer bi za njim mogli da se raspadnu i drugi sistemi i mehanizmi zajedničke Evrope.

"Plašim se za budućnost evropskog projekta ako ne budemo djelovali kolektivno", rekao je Timermans i založio se da hitno počne registracija i identifikacija, kako bi se što prije razjasnilo ko ima pravo na zaštitu prema Ženevskoj konvenciji, a ko će iz Evrope biti vraćen.

Vraćanje imigranata kojima Evropa neće dati azil prema ocjeni Timermansa neće ići lako zato što mnogima od njih šverceri izbjeglica govore da ne komuniciraju sa vlastima u drugim evropskim zemljama i da ćutke idu pravo u Njemačku.

Timermans je zaključio danas da će za savladavanje izbjegličke krize ključna za EU biti Turska.

"Izbjegličku krizu EU ne može da riješi bez Turske, ali ni Turska neće izaći na kraj sa izbjeglicama bez pomoći Unije", kazao je Timermans.

Dvodnevni Praški evropski samit koji završava danas u Pragu okupio je oko 150 učesnika, predstavnika institucija Evropske unije, ministre spoljnih poslova Višegradske grupe, Hrvatske i Slovenije i zapadnog Balkana.

Glavne teme međunarodne konferencije koja će se organizovati svake godine ovog puta su izbjeglička kriza, situacija u Ukrajini, borba protiv Islamske države a danas popodne jedan panel posvećen je proširenju EU na zemlje zapadnog Balkana.