Slovenija postavlja žičanu ogradu na granici s Hrvatskom

To je bilo područje na kojem su najčešće prelazile granicu izbjeglice koje su do Slovenije stizale pješke, podsjećaju agencije

3 komentar(a)
slovenija žičana ograda, Foto: Reuters
11.11.2015. 15:17h

Slovenačka vojska počela je danas da podiže ogradu od bodljikave žice na nekim djelovima granice sa Hrvatskom.

Ograda, visoka dva metra, podiže se u blizini malog graničnog prelaza Gibina, na istočnom dijelu granice blizu sela Rigonce i kod mjesta Veliki Obrež, u blizini graničnog prelaza Harmica, sve uz rijeku Sutlu.

To je bilo područje na kojem su najčešće prelazile granicu izbjeglice koje su do Slovenije stizale pješke, podsjećaju agencije.

Prema nekim izvještajima, slovenačka vlada planira da podigne žičanu ogradu i u oblasti Zavrča i obližnjeg brdovitog područja Haloze, ali slične aktivnosti još nisu prijavljene s tog dijela granice.

Premijer Miro Cerar je danas, prije polaska na samit EU - Afrika, koji se održava na Malti, obavijestio koalicione partnere o situaciji na granici sa Hrvatskom.

On je juče izjavio da će Slovenija u narednim danima postaviti "privremene tehničke prepreke" na svojoj granici sa Hrvatskom kako bi bolje upravljala prilivom migranata, ali neće zatvoriti granične prelaze.

Cerar je rekao da će te prepreke, uključujući ograde ako bude potrebno, imati za cilj usmjeravanje migranata ka graničnim prelazima, ali granice neće biti zatvorene.

Više od 170 hiljada migranata i izbjeglica sa Bliskog istoka, Azije i Afrike ušlo je u Sloveniju od sredine oktobra, kada je Mađarska zatvorila svoju granicu sa Hrvatskom preusmjerivši njihov priliv ka Sloveniji.