DF Bijelo Polje: Lokalnu vlast zaboljeli šatori, kao i njihovog gospodara u Podgorici

"Zalud štrajk glađu ispred bjelopoljske bolnice protekle zime kada je glađu izmučenim očevima kojima je ozbiljno zdravlje bilo narušeno i obećanja koja su dobili da bi prekinuli štrajk", saopšteno je iz DF Bijelo Polje

63 pregleda9 komentar(a)
Roditelji inficiranih beba, Foto: Jadranka Ćetković
11.11.2015. 09:07h

Demokratski front DF u Bijelom Polju osudio je ponašanje nadležnih institucija u slučaju bjelopoljskih beba, ističući da beskrupuloznost i bahatost vlasti sve više uzima maha i ne mari više ni za ono što je najsvetije - djecu.

Očevi pet beba proveli su noć ispred zgrade bjelopoljske Opštine, gdje su juče oko 13 sati započeli štrajk glađu, zato što četvoro ljekara optuženih za infekciju od koje je jedna beba preminula i dalje nijesu suspendovani.

U saopštenju dostavljenom medijima koje je potpisao predstavnik DF-a Goran Drobnjak kaže se u prilog takvoj tvrdnji govori po ko zna koliko puta ponovljeni zahjev roditelja, čije su bebe inficirane zbog greške ljudi od strane onih koji treba da čuvaju njihove živote- ljekara u bjelopoljskoj bolnici.

"Zalud štrajk glađu ispred bjelopoljske bolnice protekle zime kada je glađu izmučenim očevima kojima je ozbiljno zdravlje bilo narušeno i obećanja koja su dobili da bi prekinuli štrajk. Obećanja tada data da će ljekari optuženi za smrt jedne i infekciju opasnu po život još četiri bebe, biti suspendovani do kraja postupka, nijesu ispoštovana. Očevi beba su im povjerovali, a vlast je kupila malo vremena. Tad su se pravdali da ne mogu suspendovati ljekare prije podizanja optužnice protiv njih. Ne da je optužnica podignuta, već suđenje uveliko traje, a optuženi ljekari i dalje rade. Iz svega proizilazi da ovdje neko mnogo laže. I to neko na visokim položajima", kazao je Drobnjak i dodao da je nadu ulivao i novopostavljeni ministar, koji je oštro najavljivao zavođenje reda u crnogorsko zdravstvo.

On je podsjetio da je ministar Budimir Šegrt davao i obećavajuće izjave, koje su ulivale nadu kako roditeljima pogođenih beba, tako i ostatku građana Crne Gore da će ovakvi, slobodno možemo reći zločini, biti dio istorije.

"Sada mijenja priču, mada priznaje da je ljekare trebalo odmah suspendovati nakon smrti bebe i pokrenuti disciplinski postupak, ali da je zbog protoka vremena, nema osnova za to. Pitamo se kojeg to vremena? Da li onog koje ste kupili lažnim obećanjima datih roditeljima i građanima Crne Gore kako bi vratili povjerenje u crnogorski sistem zdravstva? Koliko nam je poznato, ovo krivično djelo još nije zastarjelo, iako se izgleda oni unaprijed raduju njegovom zastarijevanju. Da su revnosni u suspendovanjima ljekara govore suspenzije onih ljekara koji rade privatno, pored posla u državnim bolnicama. Rade privatno, ali van radnog vremena. Ako se zakon poštuje tu, zašto se ne bi poštovao u svim slučajevima pa i kod onih ljekara optuženih za najteža krivična djela", rekao je Drobnjak.

On je istakao da ministra i njegovu svitu ne bole rane Slaviše Kneževića niti briga i noći neprospavane nad neizvjesnom sudbinom novorođenih bespomoćnih beba Peđe Karišika, Eldina Salemovića, Ivice Ignjatovića i Vučića Rakonjca. Da ih bole, dodao je on, i da imaju ikakvog osjećaja za bol i pravdu ispoštovali bi makar ono što su obećali.

"Zbog toga sumnjamo da će i biti volje da tužilaštvo ovaj postupak vodi na odgovarajući način. Da se cijeli sistem urotio protiv roditelja nesrećnih beba, govori i zabrana da roditelji izraze protest štrajkom glađu i postavljanjem šatora ispred bjelopoljske opštine. Našu lokalnu vlast su izgleda najviše zaboljeli šatori, isto kao i njihovog gospodara u Podgorici što su boljeli šatori u bulevaru Svetog Petra Cetinjskog. Šatore sanjaju i proklinju, zato su najoštrije zaprijetili njihovim uklanjanjem uz asistenciju policije koja to, vidjeli smo na podgoričkom primjeru, radi sa užitkom. Doduše uz tu i tamo premlaćivanje desetina građana. Kao po nekom pravilu, nasuprot tome, ubice su im često van domašaja. Više našu vlast bole šatori i oni u njima, nego prazni frižideri i nebriga o zdravlju i životu svojih građana, kojima, uzgred budi rečeno, poneki maskirani policajac i naruši isto to zdravlje“, naveo je Drobnjak.