Stranka Aung San Su Ći proglasila pobjedu na izborima u Mjanmaru

"Osvojili smo više od 70 odsto poslaničkih mandata, ali izborna komisija još nije saopštila rezultate", navela je stranka dok je Aung San Su Ći rekla da "još nije došao trenutak za slavlje" prije objavljivanja rezultata

0 komentar(a)
Aung San Su Ći, Foto: Reuters
09.11.2015. 09:05h

Stranka liderke opozicije u Mjanmaru Aung San Su Ći proglasila je danas pobjedu na parlamentarnim izborima, ali je liderka pozvala svoje pristalice na strpljenje ocjenivši da je još rano za slavlje, dok se ne objave zvanični rezultati izbora.

Vladajuća stranka "Jedinstvo, solidarnost, razvoj" (USDP) priznala je poraz na parlamentarnim izborima.

"Izgubili smo", izjavio je za Rojters predsjednik USDP-a Htaj U.

U Mjanmaru su u nedjelju održani istorijski parlamentarni izbori, prvi poslije 25 godina, na kojima je prvi put učestvovala dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Su Ći.

Njena stranka Nacionalna liga za demokratiju proglasila je pobjedu navodeći da je osvojila 70 odsto mjesta u parlamentu, javile su svjetske agencije.

"Osvojili smo više od 70 odsto poslaničkih mandata, ali izborna komisija još nije saopštila rezultate", navela je stranka dok je Aung San Su Ći rekla da "još nije došao trenutak za slavlje" prije objavljivanja rezultata.

Predsjednik Mjanmara Tein Sein izjavio je u da će njegova vlada i vojska poštovati rezutate parlamentarnih izbora.

Vojska je 1990. godine odbila da prizna rezultate izbora, na kojima je ubjedljivo pobijedila stranka Aung San Su Ći. Vojna hunta je tako nastavila da vlada zemljom, na čije čelo je došla državnim udarom 1962. godine.

Pod pritiskom međunarodne zajednice, vojska je 2010. raspisala izbore, koje je partija Aung San Su Ći bojkotovala, zbog čega je pobijedila Unija solidarnosti i razvoja, sastavljena uglavnom od bivših vojnih zvaničnika.