EPCG blizu 210 miliona eura rasporedila u sedam banaka

"Na računima je novac od dokapitalizacije, prihoda i dobiti. Oročen je na različite periode, po povoljnim kamatnim stopama, u skladu sa odlukama organa EPCG, ali i najboljom međunarodnom praksom", rekli su iz EPCG

82 pregleda3 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
02.11.2015. 08:46h

Elektroprivreda (EPCG) trenutno ima blizu 210 miliona eura u sedam banaka u Crnoj Gori, od čega se oko 19 odsto nalazi na računu u Prvoj banci.

Iz PR službe Elektroprivrede saopšteno je Radiju Antena M da EPCG više novca drži u barem dvije banke i tako je već duže od godinu.

PR služba EPCG nije mogla da precizira koje banke i koji iznosi su posrijedi, zbog obaveze čuvanja poslovne tajne.

"Na računima je novac od dokapitalizacije, prihoda i dobiti. Oročen je na različite periode, po povoljnim kamatnim stopama, u skladu sa odlukama organa EPCG, ali i najboljom međunarodnom praksom", rekli su iz EPCG.

Iz EPCG su, odgovarajući na pitanje da li postoje eventualne specifičnosti poslovne saradnje sa Prvom bankom, rekli da je EPCG, u prosjeku, imala 30 odsto veću kamatnu stopu na sredstva oročena u Prvoj, nego u ostalim bankama. Po tom osnovu, od 2009. do danas, Elektroprivreda je prihodovala 20 miliona EUR.

Iz EPCG su podsjetili da su, još prilikom osnivanja Nikšićke banke, prije preko 40 godina, bili suosnivači i da su dugo poslovali samo sa tom kućom. Vlasnički udio zadržali su i nakon privatizacije te banke i on se danas kreće oko 20 odsto.

"Nakon dokapitalizacije EPCG, 2009. godine odlukom Odbora direktora, sredstva kompanije raspoređena su u tri banke, a logično je bilo da najveći dio bude na Prvoj", rekli su iz EPCG.