Damjanović: Plac Duvanskog prodat bez mišljenja i potvrde

Privredni sud ni Savjet nisu dali mišljenje i potvrdu da je plaćena tržišna naknada

62 pregleda7 komentar(a)
Aleksandar Damjanović (Novina)
02.11.2015. 06:34h

Ni Privredni sud, ni Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte nijesu dali mišljenje o tome da li je za zemljište Duvanskog kombinata u stečaju prodatog kompaniji Zetagradnja za 13,2 miliona eura plaćena tržišna naknada, kao ni potvrdu koja bi bila osnov za knjiženje svojine u katastru, iako se to već desilo prije nekoliko mjeseci.

Predsjednik Anketnog odbora Skupštine i poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović izjavio je juče “Vijestima” “da je upis zemljišta na Zetagradnju de fakto nezakonit jer nije ispoštovan Zakon o svojinsko-pravnim odnosima (član 419)”.

“U tom smislu, a u kontekstu cjelokupne parlamentarne istrage, kao poslanik, a ne kao predsjednik Anketnog odbora uputiću dopis Vladi, Ministarstvu finansija i Zaštitniku imovinsko- pravnih odnosa u smislu nezakonitog prenosa prava svojine na zemljištu i poništenja rješenja Uprave za nekretnine”, naveo je Damjanović.

Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović saopštio je tokom kontrolnog saslušanja, prije desetak dana pred Anketnim odborom, takođe, da stečajni upravnik DKP i Zetagradnja nijesu tražili mišljenje Savjeta za privatizaciju o tome da li je za zemljište DKP-a plaćena tržišna naknada i potvrda koja bi bila osnov za knjiženje svojine u katastru.

Članovi Anketnog odbora za prikupljanje informacija o postupanju nadležnih državnih organa u zaštiti imovine i javnog interesa prilikom prodaje imovine Duvanskog u stečaju razmatraju mogućnost da predlože Skupštini dopunu Odluke o radu ove institucije kojom će biti produžen njen mandat, ali na sjednici održanoj prošle sedmice zbog protivljenja poslanika DPS-a nijesu mogli o tome da se dogovore.

Zbog kašnjenja sa objavljivanjem skupštinskih odluka u Službenom listu, mandat ovog tijela prvobitno oročen na period od 90 dana (do 4. novembra-prim.aut), skraćen zbog neblagovremenog objavljivanja za 20-ak dana.

Danas do 14 časova članovi Anketnog odbora bi trebalo da dostave predlog konačnih zaključaka ove parlamentarne istrage, odnosno, sugestije na koji način da se produži rad ovog skupštinskog tijela.