Umjesto dokaza, zatvorili istragu o pokušaju ubistva novinara Softića

Iz Komisije pitaju i zašto višem tužiocu u Bijelom Polju Rifatu Hadrovići u njegovoj zamjenici Nadi Bugarin nije sumnjivo što se član organizovanog kriminalnog klana sedam godina poslije napada prijavio da svjedoči...

2 komentar(a)
Tufik Softić, Foto: Slaviša Živković
01.11.2015. 13:52h

"Umjesto da uloži dodatne napore i da obezbjedi dokaze ili kazni one koji to nijesu učinili osam godina, Tužilaštvo je zatvorilo istragu za pokušaj ubistva novinara Tufika Softića zbog nedostatka dokaza. Da tragikomedija bude kompletna, informaciju o svojoj odluci obznanili su uoči Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina protiv novinara", saopšteno je iz Komisije za istraživanje propusta u istragama napada na novinare.

U saopštenju koje potpisuju predsjednik Nikola Marković i Mila Radulović, predsjednica Radne grupe za predmet Tufika Softića, podsjećaju da su na današnji dan,1. novembra 2007, dvojica muškaraca pretukla palicama ispred njegove kuće.

"On je njihov detaljan opis dao policiji, koja ga na osnovu procjene da mu je ugrožena bezbijednost i danas obezbjeđuje 24 sata, umjesto da se potrudila da u noći napada sačuva i prikupi materijalne tragove. Zašto policija godinama nije ništa radila, pa je umjesto onih na koje je ukazivao Softić, saslušavala samo njega? Zašto istražni sudija, tadašnji i sadašnji predsjednik Osnovnog suda u Beranama Dragan Dašić, nije izašao na lice mjesta 1. novembra 2007. i naložio da se blokira grad, izuzmu materijalni dokazi, nego je policiji ostavio na volju", navodi se u saopštenju Komisije.

Iz Komisije pitaju i zašto višem tužiocu u Bijelom Polju Rifatu Hadrovići u njegovoj zamjenici Nadi Bugarin nije sumnjivo što se član organizovanog kriminalnog klana sedam godina poslije napada prijavio da svjedoči (nakon što je krivično djelo kojim je do tada kvalifikovan napad zastarjelo)?

"Zašto im nije čudno što je nakon prekvalifikacije djela u pokušaj ubistva, taj za policiju “ključni svjedok” ustvrdio da je njegov potpis na iskazu, kojim za napad tereti druge osobe, falsifikovan? Zašto tužioci nijesu pitali policiju odakle se nakon godina I godina pojavila bejzbol palica kojom je navodno prebijen Softić, a što vještačenje u Forenzičkom centru do danas nije potvrdilo? Na ta i niz drugih pitanja treba da odgovori Tužilački savjet, direktor policije Slavko Stojanović, njegovi bivši i sadašnji načelnici kriminalistike u Upravi policije i Beranama. Da li je stid od (ne)učinjenog razlog što policija zatamnjuje imena svojih službenika kada dokumenta dostavlja Komisiji za istraživanje napada na novinare i medije", navodi se u saopštenju Komisije za istraživanje propusta u istragama napada na novinare.

Radna grupa Komisije za istraživanje propusta u Softićevom slučaju obavjestila je o svemu tome Vrhovnog tužioca Ivicu Stankovića, koji je i predsjednik Tužilačkog savjeta.

"Očekujemo da će sugestije ozbiljno razmotriti i naložiti njihovu provjeru. Jer, tužioci i policajci koji ne umiju ili neće da rade posao za koji su plaćeni, treba da idu kući ili odgovaraju", stoji u saopštenju Komisije.