Radvanjska i Kvitova u finalu

73 pregleda0 komentar(a)
Agnješka Radvanjska, Foto: Reuters
31.10.2015. 12:46h

Poljakinja Agnješka Radvanjska i Čehinja Petra Kvitova boriće se za titulu u finalu WTA šampionata u Singapuru.

Obje teniserke su pokazale da mečevi po grupama nijesu mnogo značili, jer su Radvanjska i Kvitova jedva prošle u polufinale, samo sa po jednom pobjedom u tri meča, a u polufinalu su eliminisale teniserke koje su u grupi bile prve, sa sva tri trijumfa.

Radvanjska je u polufinalu porazila Španjolku Garbinje Mugurusu sa 6:7 (5-7), 6:3, 7:5, za dva sata i 40 minuta igre.

"Ne znam kako sam se vratila poslije prvog seta. Bio je fantastičan meč od početka do kraja, sa mnogo trčanja i dugih razmjena“, rekla je 26-godišnja Radvanjska, kojoj će ovo biti prvo finale na završnom turniru na kojem je do sada sedam puta učestvovala.

Na kraju, Radvanjska je imala manje asova (5-8) i vinera (29-49), ali i mnogo manje neiznuđenih grešaka (24-54). Dvije teniserke su imale skoro identičan procenat realizacije brejk lopti - Mugurusa četiri od osam, a Radvanjska sedam od 15.

Kvitova, dvostruka pobjednica Vimbldona (2011, 2014), u drugom polufinalu je porazila Ruskinju Mariju Šarapovu sa 6:3 7:6 (7-3), i pokušaće da osvoji svoju drugu titulu na završnom turniru, prvu poslije 2011. godine.

Čehinja je lako dobila prvi set, kao što se činilo da će Maša lako izjednačiti u drugom, u kojem je sa dva brejka stigla do vođstva od 5:2, a na 5:3 je čak imala i set loptu na servis rivalke.

Međutim, Kvitova je uspjela je da se vrati u set, a u taj brejku je bila smirenija, dočekala je greške Šarapove i ostvarila veliki trijumf, četvrti u deset okršaja sa Ruskinjom.

Čehinja je iskoristila pet od šest brejk šansi, Šarapova 3 od 5, Kvitova je imala četiri asa manje (2-6), više vinera (25-21) i manje neiznuđenih grešaka (24-25).

"Svakako ovo nisam očekivala. Imala sam dva poraza u grupi, i nisam mogla da zamislim da ću igrati ni u polufinalu. Znala sam da će biti teško protiv Marije, jer je igrala veoma dobro u grupi, ali sam znala da imam igru kojom mogu da je pobijedim", rekla je Kvitova.

Uoči sjutrašnjeg finala, Kvitova vodi 6-2 u međusobnom skoru, uključujući i trijumf u jedinom meču ove sezone u Nju Hejvnu (7:5, 6:4).