Komersant: Rusija se sve više miješa u sukobe na Balkanu

Paralelno sa crnogorskim sukobima. Rusija rizikuje da bude uvučena i u unutrašnju političku borbu i u Beogradu

24 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
29.10.2015. 13:04h

Rusija se sve više miješa u sukobe vlasti i opozicije na Balkanu, a eksperti smatraju da time Moskva želi da sačuva svoj uticaj u regionu, piše današnji moskovski dnevnik Komersant.

Miješanje Rusije u crnogorski sukob povezano je sa protestima opozicije koji su se prethodnog vikenda pretvorili u nasilje i pokušaj zauzimanja parlamenta, a rusko Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) tim povodom istupilo je sa oštrom izjavom, izrazivši "zabrinutost prekomjernom upotrebom sile protiv mirnih demonstranata" i "čuđenje" zbog izjave premijera Mila Đukanovića koji je optužio Rusiju za provociranje protesta, piše list.

Izvor lista u crnogorskoj vladi rekao je da je više puta ponovljena pozicija ruskog MSP - "protesti protiv NATO su rastureni, naša linija prema ulasku u Alijansu ne dozvoljava drugačije mišljenje". To je, kazao je taj izvor, "direktna podrška opoziciji". Dodao je da u izjavama poslanika Državne dume "ta podrška zvuči još otvorenije".

Dokaz za osnovanost takve pozicije u Vladi Crne Gore našli su i u posljednjoj izjavi ruskog MSP. "U njemu se čak i ne pominje da su ti 'mirni demonstranti' bacali Molotovljeve koktele i pokušali da silom zauzmu parlament i izvrše prevrat", navodi list riječi tog izvora.

U ruskom MSP, dodaje Komersant, kategorički odbacuju povezanost Moskve sa protestima u Podgorici, i smatraju da je cilj Đukanovića "očigledan - da skine sa sebe odgovornost za sukobe u Crnoj Gori".

Paralelno sa crnogorskim sukobima. Rusija rizikuje da bude uvučena i u unutrašnju političku borbu i u Beogradu, piše list i navodi da je lider Demokratske partije Srbije (DSS) Sanda Raškovič-Ivić tokom posjete Krimu izjavila da DSS želi da dobije podršku Rusije o održavanju referenduma o neulasku u EU.

Međutim, premijer Aleksandar Vučić, koji se nalazi u posjeti Moskvi, smatra ulazak u EU važnim ciljem, te ne čudi njegova oštra reakcija na inicijativu opozicione proruske partije. Ispada da DSS računa na podršku Moskve za održavanje referenduma protiv EU, gura je u svađu sa ključnim partnerom na Balkanu, piše dnevnik.

Komersant navodi da i referendum koji Republika Srpska treba da sprovede o izlasku iz sistema bosanskog pravosuđa, može veoma da pokvari odnose Rusije sa vlastima BiH. List navodi da je Moskva podržala održavanje referenduma, a da su Zapad i Sarajevo oijcenili da je to korak ka otcjepljenju RS.

"Tako da se uskoro može očekivati i nova razmjena kritika na međudržavnom nivou - ovog puta između Moskve i Sarajeva", ocjenjuje list.

Komersant dodaje da sve aktivniju umiješanost Moskve u balkanske sukobe lokalni eksperti ne smatraju slučajnom i navodi ocjenu Dušana Simeonovića iz Beogradskog foruma za međunarodne odnose da Rusija time teži da očuva svoj uticaj na Balkanu.