Hoće li se Britanci grijati iz islandskih vulkana: Kameron treba da objavi plan

Dvije zemlje su tu ideju prvi put pokrenule 2012. godine, ali je od tada postignut oskudan napredak. Očekuje se da nova radna grupa o svojim nalazima da izvještaj u roku od šest mjeseci

0 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
29.10.2015. 12:53h

Islandski vulkani bi mogli da griju britanska domaćinstva za desetak godina preko najdužeg svjetskog podmorskog kabla, prema planovima koje danas treba da objelodani britanski premijer Dejvid Kameron.

Očekuje se da Kameron i predsjednik islandske vlade, Zigmundur David Gunlagson, postignu dogovor o formiranju britansko-islandske radne grupe sastavljene od stručnjaka, koja će procijeniti moguće postavljanje interkonektora i početak energetske trgovine između dvije zemlje, saopšteno je iz kabineta britanskog premijera.Kako prenosi Rojters, kabl od oko 1.200 kilometara bio bi najduži podmorski energetski interkonektor a za njegovu izgradnju je potrebno sedam do 10 godina.

"To bi obezbijedilo održivo, dugoročno snabdijevanje obnovljivog izvora energije i povećalo bi energetsku sigurnost Velike Britanije", navodi se u saopštenju.

Dvije zemlje su tu ideju prvi put pokrenule 2012. godine, ali je od tada postignut oskudan napredak. Očekuje se da nova radna grupa o svojim nalazima da izvještaj u roku od šest mjeseci.

Britanija nastoji da poveća kapacitete uvozne struje jer ima nagovještaja posustajanja isporuka iz domaćih energetskih izvora.

Oko 95 odsto struje na Islandu potiče iz obnovljivih izvora, kao što su hidroelektrane i geotermalna energija iz vulkana, navodi britanska agencija.