Ćalović: Hitno rasformirati SAJ zbog bezbjednosti građana

Ćalović je kazala da obim i težina terora koji je SAJ sproveo nad građanima od nedvosmisleno potvrđuje da se ne radi o pojedinačnim slučajevima, niti incidentima unutar te jedinice

140 komentar(a)
Vanja Ćalović, Foto: Boris Pejovic
28.10.2015. 13:06h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pozvala je ministra unutrasnjih poslova, Raška Konjevića, da suspenduje direktora policije Slavka Stojanovića i rasformira Specijalnu antiterorističku jedinicu (SAJ) zbog, kako su naveli, zaštite bezbjednosti građana Crne Gore.

„Pozivamo Konjevića da odmah suspenduje direktora policije i rasformira SAJ-a do okončanja istrage i utvrđivanja pojedinačne i komandne odgovornosti za brutalno nasilje, kao i prikrivanje počinioca teških krivičnih djela, kako bi zaštitio bezbjednost svih građana Crne Gore“, navela je izvršna direktorica MANS-a, Vanja Ćalović.

Ona je kazala da obim i težina terora koji je SAJ sproveo nad građanima od nedvosmisleno potvrđuje da se ne radi o pojedinačnim slučajevima, niti incidentima unutar te jedinice.

„U prebijanjima i iživljavanju nad građanima i njihovom imovinom učestvovao je veliki broj pripadnika SAJ-a, a četiri dana kasnije njihov komandant i sve njihove kolege ćutanjem i dalje štite izvršioce krivičnih djela“, navela je Ćalović u saopštenju.

To, smatra Ćalović, pokazuje da nije problem u pojedincu, već da je u javnom interesu da kompletna specijalna jedinica, na čelu sa komandantom, bude momentalno suspendovana i postane predmet istrage tužilaštva, kako zbog izvršenja krivičnih djela, tako i njihovog prikrivanja.

U MANS-u, kako je kazala, očekujemo i da Stojanović po hitnom postupku bude razriješen dužnosti, kako ne bi mogao da dalje učestvuje u prikrivanju krivičnih djela.

„Umjesto da on lično zatraži odgovornost i istog dana obezbijedi hapšenje policajaca koji su kršili elementarna ljudska prava, direktor policije nije pokazao ni najmanje odgovornosti, kajanje ili bilo kakvo ljudsko saosjećanje sa žrtvama njegovih podređenih“, navela je Ćalović.

Prema njenim riječima, o tome svjedoči kako Stojanovićevo besprizorno ponašanje na Odboru za bezbijednost, tako i činjenica da do danas nijedan pripadnik policije nije uhapšen zbog terora nad građanima.

„Zbog svega navedenog, smatramo da dalji ostanak Stojanovića na čelu policije i nastavak funkcionisanja SAJ-a u ovakvom sastavu, bez jasno utvrđene pojedinačne i komandne odgovornosti, predstavlja prijetnju po bezbjednost, zdravlje i imovinu građana Crne Gore“, poručila je Ćalović.