BLOG

Na jednog deset zvijeri

Necrnogorski je iživljavati se kolektivno nad pojedincem i izvan je svake tradicije

144 pregleda30 komentar(a)
policija, Mijo Martinović, Foto: Screenshot (YouTube)
26.10.2015. 10:33h

Prva reakcija koju sam čuo nakon objavljivanja snimka brutalnog prebijanja, predŚednika profesonalne bokserske organizacije CG, Mija Martinovića je bila: ’’Crna Gora je anticrnogorska država.’’ Druga je bila stih Branka Ćopića: ’’Na jednog deset zvijeri.’’

Taman da je pokušao atentat na neku uglednu ličnost svaka policija bi ga ’’sačuvala’’ što validnijeg bar dok ga islijede. Ne znamo da li je stradalnik napravio, tamo na periferiji đe su ga zatekli izvan centra protesta, neku vrstu prekršaja!? Još nema u javnosti činjenica za tako nešto, ali takav atak na ljudski život ne zaslužuje niko, pa taman da je krenuo da ’’osvoji’’ Skupštinu ili Vladu.

Snimak je zaista uznemirujući i normalan čovjek ne može da izdrži njegovu reprizu. Taj mučni vedeo zapis, govori ljudskim jaukom i tonskim efektima. Vidi se da ne prebijaju samo čovjeka već sve što je njegovo, čak i automobil sa registarskim oznakama LSCG.

To nije policijska intervencija, to je odmazda i iživljavanje nad ’’nekim’’ za ’’nešto’’. To ’’nešto’’, kao neki već tumače, prepoznaju upravo u reg. tablicama LSCG! Nije valjda zbog toga krenulo na jednog deset zvijeri. To je zaista zvjerstvo a vi što službeno morate da branite taj čin, nazovite ga ’’demokratskim’’ ako vam je lakše.

Ovakav čin odmazde u Crnoj Gori je nečuven jer je nečovječan. Necrnogorski je iživljavati se kolektivno nad pojedincem i izvan je svake tradicije. No u crnogorskoj policiji od zemana ove vlasti nije ni ’’dobra’’ polovina za Crnu Goru a kamoli većina. I što je najgore, to što su oni ’’službeno’’ uradili ne liči na službenu intervenciju već na presudu gomile i rulje protiv koje su navodno i ustali u odbranu poretka.

Spreman sam da tvrdim da takvu naredbu niko nije zvanično izdao ali je nekoga zapalo da tim činom i ophođenjem izda sve što se zove ljudskim imenom i ponašanjem u ime države. Uzeli su obraz državi ako ga ima. Što je to, taj čovjek koga su polomili, toliko zgriješio, a da niko oko njega i od njega nije ozlijeđen a kamoli stradao...da mu se tako zvjerski uzvrati.

P.S. Podsjetimo se, da je prije četvrt vijeka, samo zbog službene fraze’’postupi po naređenju’’ jedna vlast detronizovana a današnja zauzela tron. Iskoristili su samo frazu, a ne njena primjenu, da se slisti čitava jedna politička generacija. Od tada pa do danas Crnoj Gori više smetaju oni koji je brane od onih koji je zabranjuju.

M.R.Š.

prch.me