Kleopatru nije mogao da ubije ujed zmija

Postoji samo deset odsto šanse da se umre od ujeda kobre, pošto su kod većine njih “suvi” ujedi, bez ubrizgavanja otrova

63 pregleda3 komentar(a)
Kleopatra
25.10.2015. 08:05h

Priča da je egipatska kraljica Kleopatra umrla od ujeda zmije nije moguća, tvrde sa Univerziteta u Mančesteru.

Egiptolozi i stručnjaci za zmije zajedno su proučavali da li je moguće da je kraljica umrla nakon ujeda zmije skrivene u korpi sa urmama. Oni vjeruju da bi zmija koja bi bila u stanju da ubije kraljicu i njene dvije sluškinje, bila prevelika da bi se sakrila u korpu.

Takođe sumnjaju i u kredibilnost tri vezana smrtonosna ujeda. Kleopatra, koja je u 39. godini preminula 30. godine prije nove ere, bila je vladar Egipta tokom političkih borbi u Rimskom carstvu.

Egiptolog Džojs Tildesli i Endrju Grej, kustos u Muzeju Mančestera, kažu da tako velika zmija, kobra, ne bi mogla da bude sakrivena na način na koji je to opisano u priči.

One su obično dugačke oko metar i po, ali mogu da narastu i do dva i po metra, a tolika zmija ne bi mogla da bude sakrivena u maloj korpi.

Osim toga, stručnjaci kažu da čak i da je uspješno prokrijumčarena, zmija ne bi mogla da ubije Kleopatru i dvije njene služavke.

„Ne samo što su kobre prevelike, u pitanju je njihov otrov. Postoji samo deset odsto šanse da umrete od njihovog ujeda, pošto su kod većine njih 'suvi' ujedi - bez ubrizgavanja otrova“, objašnjava Grej.

Prema njegovim riječima, to ne znači da one nisu opasne. Ujed izaziva nekrozu i sigurno ubija, ali poslije određenog vremena.