Rakčević: Uz prisustvo EK stvoriti uslove za prve slobodne i fer izbore u Crnoj Gori

"Mi mislimo da Crna Gora treba promjene, mirne promjene, ne puč i te promjene moraju biti sa pozicija koje su građanske, crnogorske, evropske, sekularne i da jedna vlast loša mora biti zamijenjena sa ovih pozicija i ovih vrijednosti", kazao je Rakčević

55 komentar(a)
Žarko Rakčević, Foto: Screenshot Tv Vijesti
23.10.2015. 18:35h

Koordinator Građanskog pokreta URA Žarko Rakčević potvrdio je da ni on niti bilo ko iz rukovodstva tog pokreta neće učestvovati u sjutrašnjim protestima koje organizuje Demokratski front (DF).

On objašnjava da URA nije učestvovala u pripremi dosadašnjih protesta, sa kojih su poslate i dobre , ali i loše poruke.

Rakčević zato sve učesnike protesta poziva na mir.

U intervju za televiziju Vijesti , lider URE takođe je istakao da su protesti DF-a sada dobili drugačiju dimenziju,i da ima puno opravdanog nezadovoljstva građana. Zato se zalažemo za formiranje foruma svih parlamentarnih subjekata, uz prisustvo Evropske komisije (EK) za stvaranje uslova za prve slobodne i fer izbore u Crnoj Gori. Dijalog koji ne bi bio vođen u okviru institucija sistema, trebalo bi, kaže Rakčević da počne već u narednih 15 dana.

"Tokom dosadašnjih protesta vidjeli smo mnogo različitih lica i scenarija. Od lijepih lica i jasnih poruka koje idu u pravcu Vlade narodnog jedinstva i nečega što je borba za socijalni i ekonomski poredak, od urbane djevojke koja se bori protiv specijalaca, zaista prekrasne slike, do vrlo ružnih poruka, antigrađanskih, antievropskih. Mi mislimo da Crna Gora treba promjene, mirne promjene, ne puč i te promjene moraju biti sa pozicija koje su građanske, crnogorske, evropske, sekularne i da jedna vlast loša mora biti zamijenjena sa ovih pozicija i ovih vrijednosti", kazao je Rakčević.

Kako komentarišete poruke iz EU da se kriza u državi mora riješiti dijalogom, ali polilitičkih subjekata i u Skupštini? Vi, Demokrate i Demos ste rekli da se zalažete za Vladu narodnog jedinstva ali uz posredovanje EU. Prema prvim reakcijama za DPS to je neprihvatljivo.

RAKČEVIĆ: Mi želimo da sjutrašnji protesti budu mirni i da razumijemo da ima puno opravdanog nezadovoljstva. Pozdravljamo mirne proteste. Ne želimo tu vrstu uprošćavanja. Puno je ljudi koji opravdano pozivaju na to. Mislim da se iz Brisela ne vidi ta komponenta. Možda se vide jednostrano prve slike koje su otišle iz Crne Gore, a ne vidi se da je protest dobio drugu dimenziju i drugu sliku. Mi jesmo za dijalog, jedino se dijalogom može izaći iz ove pozicije, i taj dijalog bi po našem viđenju trebao da bude uz posredovanje EU. Crna Gora je zemlja kandidat, ona je u procesu pridruživanja, mi inače slijedimo uputstva naših evropskih partnera, u situaciji kada imamo krizu legitimiteta, kada predsjednik koalicionog partnera kaže da ne postoji više vladajuća koalicija, kad se konstatuje da je Vlada tehnička, dakle imamo krizu legitimiteta. Prisjetimo se i suštinski nelegitimnih izbora, primjera afere snimak, primjera političke korupcije, dakle što se rodi grbo vrijeme ne ispravi. Imamo faktičku situaciju sa tim nedostatkom legitimiteta i ne možemo prizivati ili pozivati da dijalog bude isključivo u okviru institucija sistema. Mi ne želimo vaninstitucionalno djelovanje, ali je zaista suština kada je u pitanju pristup URE da dođe do dijaloga.

U ovom trenutku vi sa Demosom i Demokratama predlažete rješavanje problema dijalogom, van institucija i na demokratskom forumu. Šta to znači?

RAKČEVIĆ: Da. Mi smatramo da bi trebalo formirati forum od svih parlamentarnih subjekata, da bi trebalo otvoriti razgovore uz prisustvo EK i stvoriti uslove za prve slobodne i fer izbore u CG.

U slučaju nepostizanja dogovora o prelaznoj Vladi najavljujete bojkot institucija i građanske demonstracije. Na koliko bi oročili eventulani dijalog?

RAKČEVIĆ: Pa mislim da to nije problem. Dakle, ako hoćete dijalog ne možete reći imate 15 dana ili imate 30 dana. Postoje neki normalni rokovi, je li to 30, 45 dana ili ćemo u nanredna 2 mjeseca razgovarati, ali vjerujem da bi u narednih 15 dana trebalo razgovarati i sjesti za sto. Ali ako hoćete da se dogovorimo, to je važnije nego da li će izbori biti u aprilu ili maju. Suština je da na miran način, demokratski uz učešće svih relevantnih faktora dođemo do dogovora.