Marković: Skup DF-a će biti odobren

Marković je rekao da demonstranti imaju podršku nacionalističkih krugova iz Srbije ali ne i zvaničnog Beograda

0 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
22.10.2015. 17:41h

Potpredsjednik Vlade Duško Marković kazao je da državne institucije imaju dokaze da Rusija i dio političke javnosti podržava proteste Demokratskog fronta, ne želeći da iznosi dokaze u javnosti. Marković je na televiziji "Vijesti" rekao da je podrška Moskve očigledna nakon reagovanja Ministarstva inostranih poslova Rusije zbog uklanjanju šatora i bine ispred parlamenta.

"Zvaničnici iz vlade nebi trebali da manipulišu činjenicama, naravno sve stvari ne smiju biti dostupne javnosti, ali iz onoga što je javno i što se vidi jasno je da protestanti imaju podršku sa strane koja je suprostavljena našim nacionalnim i državnim interesima, a koja slijedi zahtjeve skupa", rekao je on.

Marković je rekao da demonstranti imaju podršku nacionalističkih krugova iz Srbije ali ne i zvaničnog Beograda, dok dok je na pitanje ima li finansijske i obavještajne dokaze za svoje tvrdnje, Marković je rekao: "Da, imamo te informacije".

Marković je rekao da će skup u subotu biti odoboren iako u Vladi smatraju da protesti izazovu izvjsnu nestabilnost. "Te naše političke ocjejne koje su zasnovane i na određenim argumenita neće biti razlog da ovaj skup bude zabranjen", navodeći da je prijavljeno da će skup trajati od 19 časova u subotu do nedjelje u 6 časova. "Nakon isteka toga protestanti će se razići. Želimo da vjerujemo da će tako i biti".

Marković je rekao i da je prerano objavljeno saopštenje Uprave policije u kojem se navodi da su demonstranti u subotu uveče željeli da nasilno uđu u zgradu parlamenta, ističući da su to policajci utvrdili na terenu. On je upozorio da u u situacijama koje nose elemente rizika svi moraju biti pažljivi. "Protesti su organizovani bez ikakve najave i na samom domaku parlamenta se odjednom našao veliki broj građana iz nekoliko pravaca. Policija je u tom momentu donosila odluku na licu mjesta, i nakon toga je uslijdilo saopštenje. Mislim da to saopštenje niuje trebalo dati tako brzo", rekao je on.

Komentarišući poziv čelnika pokreta URA, Demosa i Demokratske Crne Gore da se pokrene dijalog o izlasku iz političke krize, Marković je rekao da je spreman na dijalog. On je odsjetio da su te tri političke organizacije pozvale na mir i stabilnost u Crnoj Gori.

"I ova vlada je za politički dijalog ne prihvatajući zahtjeve za ostavkama. Mi smo rekli da smo za politički dijalog oko svih otvorenih pitanja", rekao je on.