Demos, Jonica i Damjanović napustili parlament

"U parlamentu koji je zgažen u neslobodi za jednog poslanika, za jednog novinara u prekoračenju ovlaštenja, o zgaženom Ustavu nećemo razgovarati u parlamentu", kazao je Danilović

103 pregleda0 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Boris Pejović
21.10.2015. 17:48h

Demos traži da dođe predstavnik Evropske unije i nećemo se vratiti u parlament dok mu se ne vrati dostojanstvo. Ovo je samostalna odluka Demosa, kazao je danas u Skupštini Crne Gore poslanik Demosa Goran Danilović.

Poslanici SNP-a Aleksandar Damjanović i Snežana Jonica su takođe napustili sjednicu nakon što je Mevludin Nuhodžić predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu saopštio zaključke koje je danas to tijelo usvojilo glasovima DPS-a, BS-a i Pozitivne, i poručili da neće učetvovati u radu dok ne dobiju odgovore od institucija.

"Ovaj parlament je izgubio svoj smisao van parlamenta. Ne treba se plašiti ni naroda koji hoće da uđe u parlament. U parlamentu koji je zgažen u neslobodi za jednog poslanika, za jednog novinara u prekoračenju ovlaštenja, o zgaženom Ustavu nećemo razgovarati u parlamentu. Imate stav Demosa da mi kažemo da se razgovori o budućnosti Crne Gore o njenoj bezbjednosti, o njenim putevima dalje izmjesti iz institucije koju su poslanici sami zgazili, na forumima i uz prisustvo EU na koju imamo pravo koliko makar vi na poziv da dođe NATO da nas pomiri", rekao je Danilović.

U susret najavljenom protestu Demokratskog fronta u subotu u Podgorici, izvjesno je da ce na njemu ucestvovati Socijalisticka narodna partija, a da nema podrsku Pozitivne Crne Gore. Iz URE otkrivaju da su u toku konsultacije s opozicionim kolegama, kako bi se postigao jedinstven stav, a iz DEMOS-a kazu da nece na bine, ali hoce da se bore za slobodu.

Pozitivna neće na proteste, SNP hoće, Abazović neće da prejudicira, Demokrate ćute

Dva dana uoči najavljenog protesta Demokratskog fronta, u Podgorici i poziva opozicionim kolegama da im se pridruže, zahtijevajući hitnu ostavku aktuelne i formiranje prelazne Vlade jasno je na čiju podršku ne mogu da računaju.

"Pozitivna Crna Gora neće ucestvovati, a ni podržati proteste NOVE odnosno DF-a. Mi znamo da građani teško žive, ali ovi protesti nemaju za cilj poboljšanje socio-ekonomske situacije već zaustavljanje euroatlantskih integracija", istakla je Nataša Gojković iz Pozitivne.

Jasno je i ko će sigurno učestvovati. Iznoseći svoj, Snežana Jonica objasnila je da iznosi i stav Socijalističke narodne partije (SNP).

"Da biću na protestima u subotu", rekla je Jonica.

Da li će i eventualno na koji način proteste podržati Građanski pokret URA, u ovom trenutku.

"Ja ne mogu u ovom trenutku direktno da odgovorim na to pitanje, ali ono što mogu da kažem za cijenjene gledaoce TV Vijesti je to da vršimo intenzivne političke konsultacije i sa ostalim opozicionim subjektima i da će jednostavno kao plod tih razgovora biti po svemu sudeći neki zajednički stav, koji ja ne bih sad prejudicirao", kazao je Dritan Abazović iz GP URA.

Kako o najavljenim protestima razmišljaju u Demosu, iz skupstinskih klupa saopštio je poslanik ove partije Goran Danilović, napominjući da oni podržavaju zahtjev DF-a o formiranju prelazne vlade.

"Ne pristajemo i nećemo biti u organizacijama promotivnih skupova sve dok ne budemo zajedno postavljali zahtjeve, ali potpuno svjesni vlastite odgovornosti zadržavamo pravo da kao pojedinci istaknuti članovi DEMOS-a, ne u minulu nedjelju, i ne samo u iduću subotu, nego subotama i nedjeljama i srijedama i sa kim god hoćete, sa svojim prijateljima branimo svoje pojedinačno pravo da vam kažemo da ne možete represijom i silom gušiti i onaj glas razuma pristojne Crne Gore", kazao je Danilović.

Iz Demokratske Crne Gore Televizija Vijesti danas nije uspjela da dobije odgovor da li će onii podržati subotnji skup. A misle li da taj protest nosi i određeni rizik, iz opozicije ovako odgovaraju.

"Smatram da sav rizik po bezbjednost i stabilnost Crne Gore u narednim danima preuzimaju oni, dakle državni organi", kazala je Jonica.

"Ukoliko ANB i policija budu željeli da protest bude miran on će biti miran, to je moja subjektivna procjena, a s druge strane, moj apel koji je čini mi se neophodan više građanski da apelujem na sve strane da se uzdrže od bilo kakvog nasilja, tvrdi Abazović.

"Mir i stabilnost moraju biti prioritet za sve, bez obzira na političke ideološke boje", objasnila je Nataša Gojković iz Pozitivne.

"Sloboda bez straha i nije neka sloboda, sloboda bez straha je ovo što mi imamo u Crnoj Gori, strah od promjene I od drugacijeg nacina zivljenja", rekao je Danilović.

Opozicionari su vladajuću većinu pozvali da prihvati svoj dio odgovornosti u očuvanju mira i bezbjednosti u Crnoj Gori.