Prikaz snage NATO kao odgovor Rusiji

Pojačane vojne aktivnosti Rusije od Baltika do Sirije mogle bi ograničiti sposobnost NATO da se kreće morem i vazduhom

5 komentar(a)
NATO vježbe, Foto: Reuters
20.10.2015. 05:32h

NATO i njegove saveznice započele su najveću vojnu vježbu u zadnjih deset godina, a centralni Mediteran su izabrali kao mjesto da pokažu svoju snagu koja se suočava sa prijetnjim od sve većeg ruskog vojnog prisustva počev od Baltika do Sirije.

Dok su avioni nadlijetali gala ceremoniju priređenu za vojne i političke lidere NATO u vazdušnoj bazi na jugu Italije, uspon Rusije je glavni razlog zabrinutosti, zbog kojeg je NATO i počeo jednu od svojih najvećih modernizacija od Hladnog rata.

„Ovo šalje veoma jasnu poruku svakom potencijalnom agresoru“, kazao je glavnokomandujući NATO general Filip Bridlav govoreći o vježabama i testiranju novih snaga za brzo djelovanje.

„Svaki pokušaj da se naruši suverenitet neke članice NATO rezultiraće odlučnom vojnom akcijom stvih NATO država“, kazao je Bridlav, a prenio Rojters.

Međutim, vježba u kojoj će tokom pet nedjelja učestvovati oko 36 000 vojnika, brodova i aviona održava se u trenutku kada se postavlja pitanje koliko rusko vojno prisustvo od Baltika do Sirije može ograničiti sposobnost NATO-a da se kreće morem i vazduhom.

Počev od Baltika, gdje Rusija ima pomorsku bazu u Kalinjingradu, preko Crnog mora i anektiranog Krima, do intervencije Moskve u Siriji, Rusija je pozicionirala antiraketne i antibrodske projektile koji mogu da pokriju veliku oblast.

„Zabrinuti smo zbog ruskog vojnog pumpanja“, kazao je zamjenik generalnog sekretara NATO Aleksandar Veršbou. „Povećana koncentracija snaga u Kalininjgradu, Crnom moru i sada na istočnom Mediteranu predstavlja dodatne izazove“, kazao je on.

NATO zvaničnici insistiraju da je Alijansa spremna i sposobna da odbrani svaku od 18 saveznica i da je njena udružena snaga daleko veća od ruskog vojnog kapaciteta.