Svako četvrto dijete u Crnoj Gori prekomjerno uhranjeno

Đorđević je kazala da 66 odsto djece do pet godina ima minimalno prihvatljivu ishranu, 86 odsto minimalnu učestalost obroka, a 81 odsto minimalnu raznovrsnost obroka

126 pregleda4 komentar(a)
djeca, Foto: Shutterstock
19.10.2015. 17:39h

Podaci Medicinskog fakulteta iz ove godine pokazuju da je svako četvrto dijete školskog uzrasta prekomjerno uhranjeno.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša kazao je na skupu povodom obilježavanja 12 godina rada Savjetovališta za pravilnu ishranu u toj ustanovi da kod 55 odsto odraslih osoba postoji neka forma prekomjerne tjelesne mase.

On je naglasio da se, ukoliko se postojeći trend nastavi, očekuje znatan porast broja osoba sa prekomernom tjelesnom masom, gojaznošću i drugim bolestima koje su povezane sa nepravilnom ishranom.

"Prekomjerna težina, gojaznost, povećana konzumacija zasićenih i trans masti, šećera i soli, kao i mala konzumacija svježeg povrća i voća su postali vodeći faktor koji utiče na rizik obolijevanja i skraćivanje životnog vijeka”, rekao je Mugoša.

Načelnik Odjeljenja za ishranu i humanu ekologiju Borko Bajić rekao je da je za 12 godina kroz savjetovalište prošlo više od 10.000 pacijenatza sa različitim problemima u ishrani.

"Najčešće su to bili pacijenti kod kojih su poremećaji u ishrani bili povezani sa brojnim zdravstvenih problemima, u prvom redu bolestima srca i krvnih sudova, gastrointestinalnog, urogenitalnog trakta kao i malignim bolestima", rekao je Bajić.

Polovina građana nema tri obroka

Specijalista higijene Zorica Đorđević istakla je da istraživanja pokazuju da svaki drugi stanovnik Crne Gore svakodnevno ima tri glavna obroka i da svakog dana doručkuje 75 odsto odraslih.

„Više od dvije trećine odraslog stanovništva u ishrani pretežno koristi bijeli hljeb, dok četvrtina odrasle populacije jede ribu manje od jedanput nedjeljno“, rekla je.

Đorđević je kazala da 66 odsto djece do pet godina ima minimalno prihvatljivu ishranu, 86 odsto minimalnu učestalost obroka, a 81 odsto minimalnu raznovrsnost obroka.