Vlada i policija da obezbijede Prajd

„Prva je politička, da se pokaže nejednakost i težnja ka prevazilaženju iste. Da bi se ovo desilo, potrebna je uključenost zvaničnika”, kazao je Chaber

3 komentar(a)
Danijel Kalezić, Foto: PR Centar
19.10.2015. 13:32h

Vlada i policija treba da podrže i obezbijede Montenegro Prajd, koji će biti održan do kraja godine, saopšteno je na Prijemu solidarnosti sa LGBTIQ osobama.

Treća Povorka Ponosa LGBTIQ osoba Montenegro Prajd, koja je trebalo da bude održana 18. oktobra u Podgorici odgođena je u namjeri da se iz takvog poteza pošalje pozitivna poruka.

Crnogorska LGBTIQ Asocijacija Kvir Montenegro, zajedno sa krovnom evropskom LGBTIQ Asocijacijom ILGA-Europe, organizovala je sinoć Prijem solidarnosti sa LGBTIQ osobama.

Predstavnik evropske LGBTIQ Asocijacije „ILGA-Europe“, Chaber je kazao da ta organizacija obavlja posao sa vjerom u nekoliko stvari, a jedna od najbitnijih je, kako je naveo, jedinstvo LGBTIQ osoba, nevladinih organizacija, građana i zvaničnika.

„I svi smo ovdje i igramo ulogu u procesu promjene svijesti koja se dešava u Crnoj Gori. U zavisnosti od toga da li smo voljni da sarađujemo, zavisi naš uspjeh“, rekao je Chaber.

On je naveo da su prajdovi prisutni u Evropi decenijama, i da uglavnom služe dvijema svrhama.

„Prva je politička, da se pokaže nejednakost i težnja ka prevazilaženju iste. Da bi se ovo desilo, potrebna je uključenost zvaničnika”, kazao je Chaber.

On je naveo da uloga Vlade predstavlja interese građana.

“Nadam se da će u mjesecima koji slijede, Vlada i policija učiniti sve da podrže i obezbijede Prajd“, kazao je Chaber.

On je dodao da je druga svrha Prajda proslava različitosti, sreće i identiteta LGBTIQ osoba.

Predsjednik Upravnog odbora organizacije Kvir Montenegro, Danijel Kalezić, zahvalio se okupljenima na podršci, koju Montenegro Prajdu treću godinu za redom.

„Želim da nazdravimo Prajd, koji će se desiti tokom sledećih par mjeseci", naveo je on.

Prijemu solidarnosti prisustvovali su ambasadorka Njemačke u Crnoj Gori Elizabet Gudrun Štajnaker, zamjenik ambasadora Velike Britanije u Podgorici Lindon Rednidž, rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Ljiljana Klikovac, generalna direktorka Direktorata za unapređenje i zaštitu za ljudskih prava Blanka Radošević Marović.

Prijemu su prisustvovali i generalna direktorica Direktorata za pravosuđe Ministarstva pravde Marijana Laković-Drašković, predsjednik podgoričke Skupštine Đorđe Suhih, predstavnici nevladinih organizacija i prijatelji Prajda, zajedno sa LGBTIQ osobama iz Crne Gore.