Crna Gora želi prevlast u oktagonu

Iako Bušido, prvi crnogorski MMA klub, radi od 2009. godine, njegovi borci su strast borbe u oktagonu osjetili nakon tri i po godine

244 pregleda2 komentar(a)
Bušido, Foto: Bušido
15.10.2015. 09:59h

U brojnoj i popularnoj porodici borilačkih sportova u Crnoj Gori koji postižu sve bolje rezultate, odnedavno se priključio i MMA. Crnogorski borci sve češće ulaze u oktagon u želji da pokažu viteštvo i umijeće borbe.

Osim želje i urođene hrabrosti za uspjeh u ovom sve popularnijem sportu neophodno je i veliko znanje, a u Crnoj Gori se i na tome naporno radi. Podgorički klubovi Bušido i MMA Zabjelo pripremaju borce koji će ubuduće biti ponos Crne Gore.

“Interesovanje i volja za radom i nadmetanjem su nesvakidašnji, jer u mom klubu Bušido, od 40 članova se čak deset takmiči. To je izuzetno visok procenat. Tačno je da je MMA u Crnoj Gori mlad sport i da kao i u svakom sportu, poželjno je da se sa treningom počne u što mlađem uzrastu, ali je olakšavajuća okolnost što većina polaznika ima predznanje u nekom od drugih sportova. MMA je kombinacija borilačkih sportova, a naš najperspektivniji takmičar, Ivan Garčević, je došao kao odličan poznavalac džuda. Poznavanje borbe je dobra polazna osnova i zato takmičari sa znanjem makar jedne borilačke vještine lako savladavaju i boksersku tehniku, poluge u parteru", kazao je Ivan Mirović, trener Bušida.

Mirović posjeduje francusku licencu i 15-godišnje iskustvo u borilačkim sportovima.

"Na ruku MMA sportu idu i uspostavljena pravila, što ranije nije bio slučaj pa su se u oktagonu jedan protiv drugog nalazili borci i sa nekoliko destina kilograma razlike u težini. Izvršena je kategorizacija I to je donijelo ogromu popularnost MMA u SAD-u, Brazilu, Japanu, Rusiji…

Tek sala Bušida u Ulici devete crnogorske brigade u Zagoriču je sve punija a polaznicima, osim takmičarskog, omogućuje i rekreativni program koji garntuje pravilan razvoj i nesvakidašnju kondiciju.

“Tek svaki četvrti član kluba to radi iz želje da se bori u oktagonu, ali to je visok procenat i bilježimo sve bolje rezultate. Samo u posljednjem mjesecu je Nikolaj Dragoviće slavio tehničkim nokautom u Novom Pazaru na MMA “WAR 2 turniru”, dok je Lazar Kukuličić osvojio srebro u amaterskoj diviziji u Beogradu. Ivan Garčević se priprema za meč 24. oktobra u makedonskom Velesu u pro diviziji. Naši planovi su da borce promovišemo na evropskim turnirima, gdje ćemo sticati iskustva za naš dalji rad, ali i da približimo ovaj sport crnogorskoj publici. Uz pomenute, velika su očekivanja i od Aleksandra Mihailovića u amaterskoj konkurenciji, te Boška Bulatovića i Novaka Raičkovića u graplingu”

Iako Bušido, prvi crnogorski MMA klub, radi od 2009. godine, njegovi borci su strast borbe u oktagonu osjetili nakon tri i po godine.

“Potrebno je vrijeme da se borac nauči i pripremi, uostalom osnovna vrijednost i cilj MMA nije borba u oktagonu, već da ukaže mladim ljudima na vrijednosti kao što su poštovanje, naporan rad, težnja da se pomogne slabijem… Odnosno, sve ono što ide uz martial arts mentalitet”, zaključio je Mirović.