Kolašin: Dolaze na posao, uprkos odluci suda

Dio radnika koje je prethodna vlast otpustila obavještenjima o prestanku radnog angažmana, a Vrhovni ukinuo presude Upravnog suda kojim su vraćeni na posao, i dalje radi u lokalnoj upravi

159 pregleda1 komentar(a)
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
24.11.2018. 20:29h

Dvoje radnika, koje je prethodna vlast otpustila obavještenjima o prestanku radnog angažmana, a Vrhovni ukinuo presude Upravnog suda kojim su vraćeni na posao, ipak rade u lokalnoj upravi. Vrhovni sud je prethodno načelnim pravnim stavom potvrdio da su zaposleni bili u faktičkom radu. U obrazloženju ukidanja presuda navodi se kako je Upravni sud, odlučujući o vraćanju radnika na posao pogrešno primjenjivao materijalno pravo, to jest odlučivao primjenjujući Zakon o radu, umjesto Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

Predsjednik Opštine Milosav Bato Bulatović potvrdio je „Vijestima“ da su dvoje radnika i dalje na radnim mjestima u lokalnoj upravi. Njegova prethodnica na toj funkciji Željka Vuksanović nazvala je nepoštovaje sudskih odluka „još jednom manipulacijom bivšim radnicima preko čijih leđa je osvojena vlast u Kolašinu“.

„Upoznati smo da je Vrhovni sud preinačio odluke Upravnog suda. Trenutno je u toku procedura pravne komunikacije između Upravnog i Vrhovnog suda po tim predmetima i naravno da ćemo ispoštovati Zakon i sudske odluke. Problem statusa i ova dva radnika i ostalih ćemo rješavati kroz sistematizaciju koja je u toku, kao i kroz program socijalnog zbrinjavanja radnika adekvatnim otpremninama za one koji su zainteresovani za dobrovoljni raskid radnog odnosa“, kazao je Bulatović „Vijestima“.

Bivša vlast je obavještenjima o prestanku angažmana 2015. godine poslala kući dvadesetak radnika Opštine, koji su bili zaposleni nezakonito, to jest bez oglasa. Upravni, nakon načelnog pravnog stava Vrhovnog suda odbija njihove tužbe, dok je u ranijim slučajevima odlučivo u korist radnika.

Prema riječima Bulatovića, u Opštini od kako je on izabran za predsjednika primljen je samo jedan novi radnik. Riječ je, kaže, o tehničkom sekretaru.

„Procijenili smo da je za potrebe odgovarajućeg rada kabineta predsjednika neophodno angažovanje tehničkog sekretara. Takođe smo dobili saglasnost od Ministarstva finansija za to radno mjesto“, rekao je Bulatović.