Deklaracija SO Tuzi o Cijevni: Obustaviti započete radove koji bi išli na štetu životnoj sredini

“Svjesni činjenice da projekat izgradnje hidroelektrana ima veliku ekonomsku opravdanost, moramo naglasiti da je očuvanje životne sredine primarni cilj svih nas”, navodi se u tekstu Deklaracije, čiji je predlagač Demokratska unija Albanaca (DUA)

72 pregleda0 komentar(a)
Cijevna mHE, Foto: Damira Kalač
24.11.2018. 13:58h

Gradnja malih hidroelektrana na Cijevni, na teritoriji Albanije, sigurno će negativno uticati na prirodno stanište te rijeke u Crnoj Gori, uvjereni su odbornici Skupštine opštine Tuzi, zbog čega su nedavno usvojili Deklaraciju o Cijevni

Projekti u Albaniji će, kako navode u dokumentu, uticati na nivo vodostaja Cijevne, njen kvalitet, te na životnu sredinu.

“Svjesni činjenice da projekat izgradnje hidroelektrana ima veliku ekonomsku opravdanost, moramo naglasiti da je očuvanje životne sredine primarni cilj svih nas”, navodi se u tekstu Deklaracije, čiji je predlagač Demokratska unija Albanaca (DUA).

Predlagač očekuje da institucije “blagovremeno reaguju kako bi obustavili započete radove i svaku dalju aktivnost koja bi išla na štetu životnoj sredini”, te spriječila i druge negativne uticaje.

U Deklaraciji se podsjeća da je inicijativa za zaštiti rijeke Cijevne prije devet godina potekla od Gradske opštine Tuzi, te da je lani, osam godina kasnije, Skupština Glavnog grada proglasila kanjon te rijeke spomenikom prirode.

“Vijesti” i Centar za zaštitu i proučavanje ptica objavili su početkom oktobra fotografije, na kojima se vidi da su radovi na izgradnji mHE na albanskom dijelu Cijevne u toku.

Nakon toga, iz Ministarstva vanjskih poslova je, u ime Ministarstva održivog razvoja, upućen dopis Albaniji, od koje se traži dokumentacija o planiranim projektim