Berlin: Grupa izbjeglica podneijla tužbu zbog spore registracije

Portparol suda izjavio je za AFP da su podnosioci tužbe njome željeli da "izvrše prisak na vlasti"

0 komentar(a)
Izbjeglice, migranti, Slovenija , Bregane, Foto: Reuters
12.10.2015. 17:58h

Dvadeset tražilaca azila podnijelo je danas tužbu protiv glavnog centra za registrovanje izbjeglica u Berlinu zbog sporosti u procesu registracije, zbog čega nijesu mogli da dobiju nijednu socijalnu povlasticu, uključujući krov nad glavom.

Lokalne vlasti se bore sa rekordnim prilivom izbjeglica i tražioci azila u Berlnu često moraju da čekaju danima, ako ne i sedmicama, da budu registrovani u centru, poznatom kao Lageso.

Grupa njih odlučila je da podnese tužbu sudu za socijalna pitanja, u kojoj navodi da poslije čekanja od nedjelju dana i dalje nijesu registrovani.

Zbog toga, nijesu mogli da dobiju nijednu socijalnu povlasticu, uključujući krevet u izbjegličkom centru - što predstavlja hitnu potrebu zbog dolaska hladnog vremena.

Portparol suda izjavio je za AFP da su podnosioci tužbe njome željeli da "izvrše prisak na vlasti".

Sud će donijeti presudu u narednih nekoliko dana, rekao je portparol i dodao da su u protekla dva dana, nekoliko sličnih tužbi podnijeli su tražioci azila pojedinačno.

Njemačka očekuje između 800.000 i milion tražilaca azila do kraja ove godine, a lokalne vlasti su u više navrata upozoravale da neće biti u stanju da isprate masovni priliv izbjeglica.

Iako njemačka kancelarka Angela Merkel ističe da Njemačka to "može da uradi", njena politika otvorenih vrata razgnevila je neke i čak izazvala otvorenu pobunu među njenim konzervativnim saveznicima, navela je francuska agencija.