Sijarto: Milanovićeva preokupiranost Mađarskom neprihvatljiva

"Hrvatski premijer je vjerovatno izuzetno zabrinut zbog predizborne kampanje u zemlji i nervozan zato što njegova vlada nije položila prvi pravi Šengenski test", rekao je Sijarto

0 komentar(a)
Peter Sijarto, Foto: Beta-AP
09.10.2015. 11:10h

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas da je "neprihvatljivo" što hrvatski premijer Zoran Milanović, koji je juče ponovo uputio kritike na račun Budimpešte, "nastavlja da bude preokupiran Mađarskom".

Naime, hrvatski premijer je juče rekao da podizanje ograde između dvije članice EU "nije normalno" i da će taj potez biti zabilježen u istoriji kao "najveća sramota 21. vijeka", kao i da je "lako" podići ogradu od bodljikave žice te da bi Hrvatska uspjela da je završi za dvije nedjelje, ali da on ne želi da živi u takvoj Evropi.

Milanović se, takođe, osvrnuo i na voz sa hiljadu migranata koje su hrvatske vlasti poslale u Mađarsku, ne obavijestivši mađarske zvaničnike o tome, a koji je juče, poslije tri nedjelje vraćen u Hrvatsku, rekavši da su Mađari "oteli imovinu hrvatskih željeznica".

"Hrvatski premijer je vjerovatno izuzetno zabrinut zbog predizborne kampanje u zemlji i nervozan zato što njegova vlada nije položila prvi pravi Šengenski test", rekao je Sijarto u saopštenju.

On je dodao da "kategorički odbacuje" Milanovićeve kritike, prenosi MTI.

Sijarto je kao nezaslužene odbacio i kritike španskog kolege Hose Manuela Garsija-Margalja koji je rekao da Mađarska ne želi da pokaže solidarnost sa izbjeglicama, odgovorivši da Budimpešta poštuje sve međuanarodne zakone i demonstrira solidarnost sa EU tako što štiti njene spoljne granice.

U Mađarsku je od početka godine prošlo više od 330.000 migranta, što je veliko opterećenje za tu zemlju koja, zaključio je šef Sijarto.