Stražari se gostili dok je Zindović bježao kroz prozor

Jovica Zindović kaznu služio u zatvoru Bijelo Polje, iako su tamo, piše na sajtu ZIKS-a, samo zatvorenici osuđeni na kratke kazne...

484 pregleda68 komentar(a)
kuća Jovica Zindović, Foto: Dragana Šćepanović
09.10.2015. 05:18h

Bjegunac Jovica Zindović nije imao zakonsko pravo da boravi u bjelopoljskom zatvoru, pa će istraga utvrditi po čijem nalogu je tamo služio kaznu za ubistvo.

Iz uprave ZIKS-a nezvanično je “Vijestima” rečeno da je tamo upućen shodno procjeni, jer je bio u lošim odnosima sa više bezbjednosno interesantnih osoba u Spužu.

U tom slučaju, on nije mogao koristiti zakonske privilegije prema kojima mu je dozvoljeno da posjećuje kuću u Mojkovu, iz koje je prekjuče pobjegao zatvorskim čuvarima.

U zakonu na koji su se pozvali iz ZIKS-a obrazlažući Zindovićev odlazak kući, piše da se pogodnosti, poput posjete teško bolesnom članu porodice, dozvoljavaju na osnovu procjene bezbjednosti, ponašanja tokom izdrţžavanja kazne i postignutog stepena realizacije programa tretmana i reintegracije zatvorenika.

Zindoviću je početkom oktobra 2014. godine dostavljena pravosnažna presuda, zbog ubistva Luke Popovića iz januara 2013. godine.

Osuđen je na 15 godina i tri mjeseca zatvora, jer je iz magnuma pucao u glavu Pljevljaka.

Prema podacima sa sajta ZIKS-a, u bjelopoljskom zatvoru mogu robijati samo osuđeni na kratke kazne.

"Radi rasterećenja Zatvora Podgorica formirano je posebno Odjeljenje u kojem se izvršavaju kratke kazne zatvora u trajanju do šest mjeseci i kazna zatvora izrečena u prekršajnom postupku za muška lica", piše na sajtu ZIKS-a.

Bjekstvo

Pouzdani izvor “Vijesti” saopštio je da su stražari koji su bili u pratnji Zindovića, ručali u njegovoj kući dok se osuđenik navodno tuširao u kupatilu.

Ta "predstava", prema istom izvoru, trajala je oko pola sata, dok čuvari nijesu utvrdili da osuđeni ubica više nije u prizemnoj, montažnoj porodičnoj kući u naselju Babića Polje.

Njega su iz zatvora do kuće sprovela trojica stražara sa dugim cijevima, a istraga utvrđuje da li je bilo namjere u njihovim postupcima.

Tužilaštvo ispituje i da li su zatvorski čuvari Zindovića odveli na rođendansku proslavu djeteta ili je razlog posjete zaista bila teška bolest njegove majke.

Tim povodom tužilac je tražio da mu se dostave izvodi iz matične knjige rođenih za Zindovićevu djecu, rečeno je nezvanično “Vijestima”.

Iz ZIKS-a je zvanično saopšteno da je osuđenik pobjegao oko 16 časova, sat prije nego mu je isticala dozvola za posjetu.

Oni su na dan bjekstva izjavili da se “mogućno radi o nesavjesnom radu, odnosno postupanju službenika Zatvora Bijelo Polje koje može imati obilježja zloupotrebe položaja ili prekoračenja ovlašćenja u službi”.

Zbog bjekstva osuđenika suspendovan je načelnik Zatvora Bijelo Polje Goran Šćekić, rukovodilac Odsjeka sprovodničkog obezbjeđenja Safet Dizdarević i sprovodnici Duško Tomić i Sead Alić.

Interpolova potjernica

“Službenici Uprave policije preduzimaju mjere i radnje na njegovom pronalasku i lišenju slobode. Osim traganja na nacionalnom nivou, Interpol Podgorica je raspisao i međunarodnu Interpolovu potjernicu za Zindovićem, tako da se za njim traga i na međunarodnom nivou”, saopšteno je juče iz Uprave policije.

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva rekli su da su Centru bezbjednosti u Bijelom Polju naložili da prikupi obavještenja i uzme izjave od načelnika zatvora u Bijelom Polju, pripadnika zatvorske policije i službenika zatvora koji su odgovorni za bezbjednost zatvorenika.

Više sagovornika “Vijesti” tvrde da je Zindović i ranije išao kući iz bjelopoljskog zatvora.

"Dobijao je dozvolu i kada mu je sinu bio rođendan”, kazao je izvor “Vijesti”.

Zindović je krajem marta 2014. osuđen na 15 godina i tri mjeseca zatvora.

Prema optužnici, on je 13. januara 2013. s umišljajem ubio Popovića u žabljačkom hotelu “Enigma”.

Zindović je oženio sestru Darka i Duška Šarića, dok je pokojni Popović brat od strice Šarićeve nevjenčane supruge Lane Popović.

Mediji su Zindovića dovodili u rodbinsku vezu sa bivšim šefom policije Veselinom Veljovićem.

Obrazlažući prvostepenu presudu, sudija Vidomir Bošković kazao je tada da je optuženi tokom suđenja tvrdio da je do ispaljivanja došlo slučajno i da ga je pri tom Luka “dohvatio za ruku”.

“Izvedenim dokazima, utvrđeno je činjenično stanje da su optuženi i oštećeni bili u prijateljskim odnosima... Kritičnog dana su se sa više lica družili u hotelu 'Enigma', a oko 22 sata, kada su pošli u sobu, optuženi je izvadio pištolj i ispalio dva projektila, od kojih je jedno zrno pogodilo oštećenog”, rekao je sudija.

Ubistvo se dogodilo oko 22 sata, ali policija nije obaviještena odmah nakon ubistva, već sa zakašnjenjem.

“Kunem se u troje djece da nijesam namjerno uradio. Sve se desilo sasvim slučajno. Jedna sekunda je bila i to se desilo“, rekao je Zindović u završnim riječima na suđenju. Porodica stradalog napustila je tada sudnicu nakon prvostepene presude i poručila sudiji da se stidi.

Otac pokojnika, Duško Popović krajem prošle godine predao je vrhovnom državnom tužiocu zahtjev da se pokrene nova istraga o ubistvu njegovog sina.

Popović je tada saopštio da je tijelo njegovog ubijenog sina Luke nakon zločina premještano iz jedne hotelske sobe u drugu, kako bi se prikrili dokazi i stvarni motiv zločina.

Duško Popović: Očekivano, policija je pomogla u bjekstvu

Otac ubijenog Popovića, zbog čijeg je ubistva Zindović osuđen, kazao je juče da ga nije začudilo bjekstvo tog robijaša.

Duško Popović je rekao da je to za njega bilo očekivano i ocijenio da je bjekstvo urađeno uz asistenciju policijsko-bezbjednosnih organa.

"Jer je plaćeni ubica tempirana bomba za mnoge", kazao je Duško Popović.

On je konstatovao da nije prvi put da su policijski organi iz Bijelog Polja bili na usluzi “ubici Zindoviću” i osudio činjenicu da se policija oglasila tek 28 sati nakon njegovog bjekstva.

"Nemam razloga da sumnjam da nije pušten po nečijem nalogu iz vrha. Kako ja kao predstavnik oštećene porodice da imam povjerenje u crnogorske institucije sistema, ako njihovi ljudi koji sprovode zakon ove države, djeluju više kriminalno nego u duhu zakona. Ovo je najgora vlast i sudstvo", rekao je Popović.

On je rekao da se ovim bjekstvom potvrđuju njegove sumnje da je ubistvo njegovog sina "organizovan i surov zločin sa umišljajem, iza koga se kriju nalogodavci bliski ljudima iz vrha vlasti".

Popović je ponovio da posjeduje dokaze da je "crnogorsko policijsko bezbjedonosna služba snimila organizaciju i logistiku ubistva njegovog sina, koji je za njih predstavljao založeni kolateral, da bi neko ćutao u neotkrivanju krupnuh igrača".

"Zbog toga su imali i te kako razloga da se bave sklanjanjem dokaza protiv Zindovića i saizvršilaca koji nisu procesuirani samo nečijom voljom, zašta posjedujem dokaze", ističe Popović.

On je kazao da se žalio međunarodnom sudu u Strazburu na, kako je nazvao, sramnu presudu bjelopoljskog suda.

Šćekić: Nemam veze sa bjekstvom, časno sam radio

Suspendovani načelnik bjelopoljskog zatvora Goran Šćekić, negirao je juče spekulacije da je za novac omogućio Zindoviću da pobjegne.

"Žao mi je što se sve ovo desilo, uradio sam sve u skladu sa zakonom. O bjekstvu sam već dao izjavu policiji. Sa indignacijom odbacujem spekulacije da sam uzeo novac ili na bilo koji način omogućio osuđeniku da pobjegne. Ali narodu nikako ne mogu zatvoriti usta, jer oni će sad svašta izmisliti, svašta pričati... Zaista nemam riječi. Živim skromnim životom, časno i pošeteno i to se može provjeriti. Slobodno neka ispitaju moju imovinu. Nikada ne bih obrukao svoju porodicu, svoju djecu i sebe”, kazao je Šćekić.

Ispričao je da je u Zatvoru Bijelo Polje već 13 godina i da je “promijenio pet uprava”.

"Moj rad je vrednovan i cijenjen. Prepoznatljiv sam po svom odnosu, ali i po tome što sam za ovih 13 godina preporodio ovaj zatvor. Za to vrijeme ovdje su bili i najveći kriminalci i nikada se nešto slično nije desilo", kazao je on.

Dodao je da je prihvatio odluku direktora ZIKS-a Miljana Perovića o suspenziji - da sjedi kod kuće i čeka disciplinski postupak.

"Svjestan sam posla koji sam radio i odgovornosti. Tužilaštvo i policija će da rade svoj posao i utvrde činjenice, a ja ću sačekati disciplinski postupak na kom će se dokazati sve i na kom ću dokazati istinu”, kazao je on.

Ispričao je da je odmah kada su ga službenici obavjestili o bjekstvu Zindovića otišao u Mojkovac i bio prvi na mjestu bjekstva.