Gradnja druge termoelektrane u Pljevljima nije isplativa

Zagovornici gradnje da dokažu da ne prizivaju A2A da pokrene arbitražu

152 pregleda2 komentar(a)
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
08.10.2015. 18:08h

Nalazi eksperata koje je Vlada angažovala uz podršku Evropske unije, pokazuju da nova termoelektrana u Pljevljima nije isplativa, saopštio je koordinator za ekonomsku politiku i EU integracije u Građanskom pokretu URA, Dejan Mijović.

Mijović smatra da bi zagovornici gradnje velikih elektrana iz vlasti i opozicije, pa i predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju i finansije, Aleksandar Damjanović, morali dokazati da se u školama i na fakultetima pogrešno uči da se ne isplati njihova gradnja po svaku cijenu ili neka prestanu da zagađuju medijski prostor takvim besmislicama.

"Morali bi dokazati da je Crna Gora pogriješila što se učlanila u Evropsku energetsku zajednicu gdje važe pravila slobodne konkurencije i da se našoj državi više isplati da zatvori domaće tržište i odustane od svog evropskog puta", rekao je Mijović.

Morali bi, kako je dodao, obrazložiti kako bi se i na tako zatvorenom tržištu mogla isplatiti gradnja nove termolektrane u Pljevljima ako u gradu i okolini nema dovoljno rezervi uglja podesnih za komercijalnu eksploataciju, kako tvrde nalazi skupo plaćenih nezavisnih eksperata koje je Vlada angažovala uz podršku Evropske unije.

"Za početak, valjalo bi da nas ubijede da ti nalazi nijesu tačni i da rezervi uglja ima u količinama koje opravdavaju da se na teret građana pokrene državna investicija od preko pola milijarde eura. Ako bi uspjeli da opovrgnu i zaključke eksperata da se ne isplati gradnja II faze u Pljevljima na bazi rezervi uglja u 30 km udaljenim Maočama, bilo bi zanimljivo da nam pojasne zašto bi Elektroprivreda morala da se integriše sa Rudnikom uglja u Pljevljima, koji ne raspolaže koncesijom nad tim rezervama i kojeg opterećuju veliki dugovi", poručio je Mijović.

Morali bi, kako kaže, dokazati da ovakvim stavovima ne prizivaju možda italijanskog partnera A2A da pokrene međunarodnu arbitražu protiv Crne Gore od više stotina miliona eura, kao što je skupštinskom inicijativom protiv nagodbe sa CEAC-om država dovedena u opasnost da izgubi spor u vrijednosti od milijardu eura.

Nova TE košta najmanje 338 miliona eura i za nju je formirano posebno preduzeće, gdje bi država i EPCG bili glavni u projektu, a A2A bi učestvovala sa oko 15 do 20 odsto. Za dobavljača opreme je izabrana češka Škoda Praha.

Anketni odbor je mogao dokazati visoku korupciju

Mijović poziva zagovornike gradnje velikih elektrana da objasne zašto nijesu formirali anketni odbor i angažovali nezavisnog revizora da se u parlamentu detaljno sagleda zajedničko Vladino i CEAC-ovo upravljanje KAP-om i Boksitima. To bi, kako smatra, moglo dokazati visoku korupciju i preduprijediti nepovoljni ishod arbitraže.

U protivnom, kaže Mijović, zagovornici gradnje po svaku cijenu će pospješiti sve rašireniju sumnju da im nije preči javni već privatni interes vladajuće porodice Đukanović sa kojom, kako tvrde neki od njih, imaju veoma korektnu komunikaciju.