Od malignih bolesti u Crnoj Gori umre oko 1.000 osoba godišnje

Kostić tvrdi da je najznačajniji projekat izgradnja nove Klinike za onkologiju i radioterapiju u sklopu Kliničkog centra Crne Gore, koja je opremljena najsavremenijom opremom za dijagnostiku i terapiju

74 pregleda0 komentar(a)
Zoran Kostić, Foto: Ministarstvo zdravlja
08.10.2015. 11:02h

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, godišnje od malignih bolesti u Crnoj Gori umre oko 1.000, a oboli više od 2.000 osoba.

Sekretar Ministarstva zdravlja Zoran Kostić kazao je na otvaranju Kongresa onkološkog udruženja mediteranskih zemalja u Bečićima da je u toku implementacija skrining programa za rano rano otkrivanje karcinoma debelog crijeva i grlića materice i dojke.

“Primjenom ovih skrininga može se smanjiti smrtnost i poboljšati kvalitet života oboljelih od malignih bolesti”, kazao je.

Kostić tvrdi da je najznačajniji projekat izgradnja nove Klinike za onkologiju i radioterapiju u sklopu Kliničkog centra Crne Gore, koja je opremljena najsavremenijom opremom za dijagnostiku i terapiju.

“Istovremeno, kontinuirano se radi na kadrovskom jačanju onkologije i uvođenju novih procedura u liječenju i tretmanu oboljelih”, saopštio je.

Kongres u Bečićima okupio je oko 150 učesnika iz 15 zemalja Mediterana i Balkana, a trajaće do 10. oktobra.