Kop i Klop – idealna kombinacija?

Navijačima Liverpula dosta je propuštenih šansi, talentovanih igrača, pa i dobrih trenera – fale im trofeji, posebno taj famozni u Premijer ligi, koji se čeka od 1989. godine

60 pregleda7 komentar(a)
Liverpul, Foto: Beta/AP
07.10.2015. 16:05h

U petak bi trebalo da se ozvanični saradnja jednog od najboljih trenera današnjice i kluba sa tradicijom i reputacijom, kakvih je malo na svijetu.

Imao je Liverpul legende na klupi, najveći uspjesi kluba vezuju se za "besmrtne" Bila Šenklija i Boba Pejslija, i Rafa Benites je među njima, ali nijedan trener nije se čekao sa toliko nestrpljenja i strasti kao Jirgen Klop, čovjek koji bi klub sa Enfilda trebalo da trgne iz letargije.

„Emocije koje su oko Liverpula moraju da se probude. Navijači su izgubili vjeru u ekipu, potreban im je neko ko će ih animirati, ubijediti ih da postoji nada. Jirgen Klop je čovjek koji je pun strasti i emocija prema fudbalu, baš kao i navijači Liverpula. To je isti mentalitet“, kaže Ditmar Haman, Klopov zemljak i bivši igrač Liverpula.

Klop je specifična figura. Njegova napadačka filozofija, kao i jedinstvo sa igračima i navijačima, od Borusije Dortmund napravili su u jednom trenutku najatraktivniju ekipu u Evropi, za mnoge atraktivniju čak i od Barselone.

„Liverpul je klub koji ima dušu, navijači su ti koji daju poseban šmek cijeloj priči. To je otprilike isto kao i u Dortmundu. Klop je čovjek koji uživa u atmosferi međusobnog povjerenja i siguran sam da bi uživao u Liverpulu“, rekao je Štefan Efenberg, nekadašnji njemački reprezentativac.

Ipak, bitna je razlika između Liverpula i Dortmunda. I dok je u Dortmundu radio bez pritiska, stvarao tim koji ni u jednom takmičenju nije bio favorit – u Njemačkoj pored moćnog Bajerna, u Ligi šampiona pored toliko giganata - Klop bi Liverpulu morao da donese trofeje. Napadačkom, odbrambenom, bilo kakvom igrom.

Kopu je dosta propuštenih šansi, talentovanih igrača, dobrih trenera – kopu fale trofeji, posebno taj famozni u Premijer ligi, koji se čeka od 1989. godine.

Može li Klop da se nosi sa pritiskom i bespoštednom borbom iz sedmice u sedmicu...

„On ima harizmu i ljudi ga vole. On zna kako sa ljudima – odnosno sa igračima, odličan je taktičar, tako da je idealan trener za veliki klup. Klop ima reputaciju druželjubivog trenera, sjajnog motivatora, ali vjerujte – on je veliki radnik. Njegovi treninzi su zahtjevni, traži maksimum svakog trenutka, i zna da bude veoma neprijatan ako vidi da igrač to ne poštuje“, kazao je Kolin Bel, nekadašnji Klopov saradnik u Majncu.

Lev: Svi će imati koristi ako Klop dođe na Enfild

Selektor Njemačke Joakim Lev smatra da je njegov zemljak Jirgen Klop idealan za mjesto trenera Liverpula.

"Borusija i Liverpul imaju mnogo sličnosti po pitanju strasti i podrške navijača. Vjerujem da će Klop doći na Enfild. Ne znam kako teku pregovori, ali ako budu završeni uspješno od toga će svi imati koristi", rekao je Lev.

Legendarni fudbaler njemačke reprezentacije Franc Bekenbauer nazvao je Klopa "jednim od najboljih trenera svijeta".

"On je fantastičan, jedan od najboljih trenera na svijetu. Liverpul je jedan od najvećih svjetskih klubova, pa mislim da su Liverpul i Klop dobra kombinacija. Ako taj engleski klub ima šansu da dovede Jirgena Klopa, svakako bi trebalo da je iskoristi", rekao je Bekenbauer.

Klop je sa Borusijom dva puta bio šampion Njemačke – 2011. i 2012. godine, kada je uzeo i duplu krunu. Godinu kasnije igrao je finale Lige šampiona.

Takvi rezultati su potrebni Liverpulu. Pitanje je da li će ih biti, ali ako neko može da probudi uspavanog giganta onda je to sigurno 48-godišnjak iz Štutgarta.