Zimnice "pojele" zemlju na Jazu

Inspektori za privredni kriminal tražili od direktora spiskove sa imenima onih koji su dobijali bonove za zimnicu

149 pregleda19 komentar(a)
Jaz, Megapromet, Foto: Arhiva "Vijesti"
07.10.2015. 05:31h

Deset direktora budvanskih javnih preduzeća i ustanova saslušano je juče u budvanskoj policiji, u sklopu istrage o sumnjivoj prodaji opštinske zemlje na Jazu.

Po nalogu specijalnog tužioca oni su inspektorima dostavili spiskove i objasnili kako su, počev od 2009. godine, službenicima dijelili bonove za zimincu kojima su mogli trgovati u lancu supermarketa budvanske kompanije „Megapromet“.

Ta kompanija biznismena Miodraga Miša Mitrovića kupila je 26.000 kvadrata zemlje u zaleđu plaže Jaz i kasnije je predala prvom vlasniku - Opštini, ali po duplo većoj cijeni.

Opština je navodno namještenoj licitaciji zemlju prodala Auto-moto društvu Budva, a pošto ovi nijesu izmirili račune, parcelu prepuštaju “Megaprometu”.

“Megapromet” tada pola miliona duga za zemlju “skida" prebijajući dug, koji je Opština kod njih napravila na ime zimnica za zaposlene.

Inspektori za privredni kriminal direktore su saslušali u svojstvu građana i obavezali ih da im dostave spiskove sa imenima onih koji su dobijali bonove za zimnicu.

Oni su tražili objašnjenje zašto je baš kompanija “megapromet” odabrana za taj posao i po čijem nalogu.

Prethodno je i iz Opštine Budva tužilaštvu dostavljena dokumentacija o raspodjeli bonova.

Dugovanja Opštine na ime bonova, predočena u ugovoru o preuzimanju dugovanja između AMD, “Megamarketa” i budvanske lokalne vlasti, navodno se ne poklapaju sa ciframa iz dokumentacije koju je tužilaštvo preuzelo iz lokalne uprave, preduzeća i ustanova.

Bonovi koji je Opština gotovo svake godine dijelila radnicima koji primaju platu iz budžeta, uvedeni su upravo 2009. godine u vrijeme velike krize u lokalnoj upravi, dok zaposleni nijesu mjesecima primali zarade.

Hronologija

U sklopu istrage o kupoprodaji zemlje na Jazu, krajem septembra uhapšeni su nekadašnji gradonačelnik Budve Rajko Kuljača, direktor AMD Igor Trnski, bivši potpredsjednik Opštine Lazar Rađenović, direktorica budvanskog katastra Mirjana Marović kao i procjenitelji Marko Radunović, Milka Lazarević i Ljubiša Baćević.

Trnski i Kuljača dan kasnije dobili su status svjedoka saradnika. Nezvanični izvori govore da su obojica tužiocu rekla da je glavne konce u tom slučaju vukao Miloš Marović, sin DPS funkcionera Svetozara Marovića.

Miloš Marović je zemlju na Jazu uzeo u zakup od AMD još par mjeseci prije nego je ta nevladina organizacija kupila parcelu na javnoj licitaciji.

AMD je parcelu platio 1,3 miliona eura, odnosno 45 eura za metar kvadratni, koliko je procijenila komisija osnovana od Uprave za nekretnine.

Kompanija Miloša Marovića “Smart IT” tada počinje gradnju salona namještaja, ali radove naglo prekidaju i još danas tamo zjapi betonski kostur.

Marovićeva kompanija vraćanje kredita od 400.000 eura za taj posao prepušta "Megaprometu", a oni se obavezuje da vrate 300.000 eura, a ostatak kredita preuzima “Pantomarket”.

Iako su zemlju na Jazu uzeli za 1,3 miliona eura, AMD je Opštini uplatio samo 100.000 eura, ali uprkos tome lokalna uprava tada ne raskida ugovor sa Trnskim.

AMD potom prodaje zemlju "Megaprometu", koji na sebe preuzima dug.

Mitrović pola miliona duga "skida" prebijajući dug Opštine, koji su ovi kod njegove firme napravili na ime zimnica zaposlenih.

Ostatak duga se, takođe, kompenzuje - Mitrović preuzima dugove koje je Opština imala prema trećim osobama.

Ni tu se, međutim, ne završava zavrzlama - nekadašnji vlasnici zemlje u Mrčevom polju odlučuju da tuže Opštinu, tvrdeći da je zemljišni kompleks na Jazu njihova đedovina.

"Megapromet" se tada obraća Opštini Budva sa zahtjevom da se obavi razmjena, odnosno da im se na ime zemlje u Jazu ustupi atraktivni zemljišni kompleks od 8.166 kvadrata na pjeni od mora na Crvenoj glavici, nasprm grad-hotela Sveti Stefan.

O takvom dogovoru, krajem 2009. godine sačinjena je službena zabilješka, koju su potpisali tadašnji potpredsjednik Lazar Rađenović, vlasnik “Megaprometa" i mještani Grblja koji tvrde da je zemlja njihova.

Opština se povodom razmjene zemlje obraća Ministarstvu finansija i tadašnjem ministru Igoru Lukšiću, od kojih traže i dobijaju saglasnost za taj posao.

Nakon zelenog svjetla Ministarstva, parcela na Jazu u septembru 2010. opet se vraća Opštini, odlukom Skupštine opštine. Opština, međutim, zemlju na Jazu u svoje vlasništvo vraća po duplo većoj cijeni - 115 eura po kvadratu i time “Megaprometu” ustupa više od 8.000 kvadrata kod Svetog Stefana.

Odbijene žalbe zbog pritvora

Vijeće podgoričkog Višeg suda odbilo je kao neosnovane žalbe branilaca Mirjane Marović, Marka Radunovića i Miodraga Mitrovića, na određivanje pritvora.

U odluci vijeća kojim je predsjedavala sutkinja Suzana Mugoša, piše, između ostalog, da je sudija za istragu Vladimir Novović na osnovu pravilnog i potpunog utvrđenog činjeničnog stanja, izveo pravilan zaključak da postoji osnovna sumnja da je Mirjana Marović izvršila krivično djelo zloupotreba službenog položaja na organizovan način, a Radunović da je izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem pomaganja, a Mitrović isto krivično djelo ali na organizovan način: “Te da postoje okolnosti da bi, ukoliko se nađu na slobodi, mogli da utiču na svjedoke, te da je pritvor nužan radi nesmetanog vođenja krivičnog postupka”, piše u rješenju.