Komandant vojske SAD: Bolnica u Kunduzu greškom pogođena

U međuvremenu Ujedinjene nacije su saopštile da su sve međunarodne humanitarne organizacije napustile Kunduz

0 komentar(a)
Avganistan, Kunduz, Foto: Reuters
06.10.2015. 17:53h

Komandant američkih snaga u Avganistanu Džon Kembel rekao je da je bolnica u gradu Kunduz, u kojoj su u vazdušnom napadu SAD ubijena najmanje 22 čovjeka, bila pogođena greškom.

Kembel je rekao da je vazdušni napad izveden na zahtjev avganistanskih snaga koje su bile po vatrom talibana u borbama za oslobođenje Kunduza.

Kembel je senatskom odboru za oružane službe rekao da su SAD odlučile da se izvede napad i da je bolnica "greškom pogođena".

Međunarodna humanitarna organizacija Ljekari bez granica (MSF) saopštila je danas da postupa u skladu sa pretpostavkom da je bombardovanje njene bolnice u Kunduzu u Avganistanu tokom vikenda bilo "ratni zločin".

Američki državni sekretar Eš Karter obećao je punu istragu o tome da li je američka vojska bila umiješana u napad na bolnicu u kome su poginule 22 osobe, ali je upozorio da će biti potrebno vrijeme da se prikupe informacije, prenosi Rojters.

"Avganistanska vlada je u izjavama tvrdila da su talibanske snage koristile bolnicu da pucaju na koalicione snage. Te izjave impliciraju da su avganistanske i američke snage odlučile da sravne sa zemljom bolnicu koja je bila u punoj funkciji, što je ravno priznanju ratnog zločina", rekla je ona.

U međuvremenu Ujedinjene nacije su saopštile da su sve međunarodne humanitarne organizacije napustile Kunduz.

U napadu američkih aviona na bolnicu MSF u tom gradu u subotu ubijene su 22 osobe, a humanitarne organizacije su incident nazvale ratnim zločinom.

Portparol UN Jens Larke je istakao da je bolnica MSF bila jedina ustanova te vrste u cjelokupnom sjeveroistočnom regionu Avganistana i da je samo u Kunduzu opsluživala 300.000 ljudi.