Lučice ponovo pod hipotekom

Opština Budva ponovo je stavila hipoteku na oko 18 hiljada zemljišnog kompleksa u uvali Lučice

102 pregleda10 komentar(a)
Lučice, Foto: Arhiva "Vijesti"
05.10.2015. 05:19h

Opština Budva ponovo je stavila hipoteku na oko 18 hiljada zemljišnog kompleksa u uvali Lučice.

Hipoteka je stavljena zbog poreskog duga, dvije povezane firme “Property investments” i “Adritic investments”, koji je dostigao 370 hiljada eura.

Ovim je Opština nastavila primjenu radikalnih mjera, kako bi naplatila poreska potraživanja, koja su na kraju prošle godine iznosila ukupno 20 miliona eura.

Kompanije čiji se vlasnici kriju iza of-šor firmi osnovanih na dalekim egzotičnim ostrvima, već godinama unazad su neredovne platiše poreza na imovinu.

Uvidom u katastarsku evidenciju podgorička kompanija “Property investments” vlasnik je parcele od 9.432 kvadrata, na koju je početkom avgusta Opština Budva upisala hipoteku na iznos 352.294 eura do izmirenja poreskog potraživanja.

Kompanije čiji se vlasnici kriju iza of-šor firmi osnovanih na dalekim egzotičnim ostrvima, već godinama unazad su neredovne platiše poreza na imovinu

Kada je riječ o budvanskoj firmi ”Adriatic investments”, koja u svom vlasništvu ima 9.205 kvadrata, poreski dug je deset puta manji i iznosi 19.783 eura, što je i naznačeno u teretu, upisanom krajem jula.

Budvansku firmu ''Adriatic investments”, kako se navodi u Centralnom registru privrednih subjekata, je osnovala firma sa egzotičnih Sejšela - “Standard consulting corporation”, dok je podgorički “Property investments”osnovala kompanija “Blunt internacional" sa Britanskih Djevičanska ostrva.

Da su te dvije firme povezane može se vidjeti na osnovu kredita od pet miliona eura, koje su uzele istog dana kod iste banke, založivši zemlju.

Banka je čak, kako se navodi u katastarskoj evidenciji, još prije pet godina objavila prodaju zemlje ali se nakon toga odustalo.

Inače, dio uvale Lučice u vlasništvu je takođe i HG “Budvanska rivijera”, koja je vlasnik 8.441 kvadrata i to najatraktivnijeg dijela, samoga parkinga i nekadašnjeg restorana, dok se uz nju naslanja i zemljišni kompleks od 18 hiljada kvadrata u vlasništvu Opštine Budva.

Pored njih nalazi se i parcela, arapskih investitora, koji su nedavno zatražili i izradu planskog dokumenta kako bi se njihov zemljišni kompleks planski pokrio i kako bi realizovali svoje planove - izgradnju hotelskih i apartmanskih kapaciteta.

Prva banka traži 2,2 miliona eura od firme “Property investments”

Protiv firme “Property investments” već godinama unazad Prva banka vodi spor zbog nenaplaćenog potraživanja u iznosu od oko 2,2 miliona eura.

Pripremno ročište odgođeno je za 4. novembar.

Kako su ranije “Vijesti” objavile kompanija “Property investments” ostala je dužna Prvoj banci oko 2,2 miliona eura zbog čega je ta finansijska institucija, nakon neuspjelog prinudnog izvršenja za dio duga, tužbom pred sudom pokrenula parnicu za naplatu svog potraživanja.