Ekološka akcija “Čisto prijateljski”

Podmorje su čistili članovi ronilačkih klubova: “BUK” iz Banja Luke, ”, kruševačkih klubova “Kruševac” i “Viking”, ronioci “Bele Crkve”, “Sombora”, “Kragujevca”, beogradskih ronilačkih klubova “Big Blue”, “SUB”, “Delta”, “Kalipso” i “Spartak” iz Subotice, kao i ronioci lokalnih klubova “Jugole Grakalić” i “Adriatic Blue”

3 komentar(a)
Herceg Novi Čisto prijateljski, Foto: Slavica Kosić
03.10.2015. 14:09h

Ekološka akcija “Čisto prijateljski koja je održana 3.oktobra u Gradskoj luci Škver označila je početak globalne kampanje Svjetske ronilačke federacije, koja djeluje pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Profesionalni ronioci svjetskog ranga, za polaznu tačku svog projekta odabrali su Herceg Novi, a nakon ove, nastaviće sa sličnim akcijama u morima širom svijeta. Ovim događajem počinje i kampanja kandidature Herceg Novog za Evropsku prijestonicu kulture 2021. godine.

“Simboličnim zaronom u dubinu zaliva, a sa namjerom da čisteći more koje je samo po sebi čisto, a mi ga prljamo, želimo da pokažemo naš aktivni odnos prema kulturi življenja. Biti evropska prijestonica kulture ne znači imati samo nizove manifestacija nego usvojiti i usvajati vrhunske parametre kulture življenja.

Herceg Novi ima u svojoj tradiciji sve argumente koji ga kvalifikuju za ovo visoko priznanje, ali i snagu i volju da osvaja nova znanja i prostore slobode duha koji će učiniti da bude istinska prijestonica svega onoga što odredujuju njegove mediteranske i evropske koordinate”, kazala je predsjednica opštine Nataša Aćimović.

Preko 60 ronilaca, članova Svjetske ronilačke federacije iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kao i članovi hercegnovskih ronilačkih klubova, za dva sata iz podmorja luke očistili su, uz pomoć radnika Čistoće, radnika Gradske luke i volontera, dva kamiona raznog otpada. Sa dna mora izvučene su flaše, limenke, automobilske gume, plastične stolice, akumulatori, kese, gajbe, stolovi, sidra, ali i televizor, mobilni telefon i jedan zatvoren sef koji je predat policiji.

Podmorje su čistili članovi ronilačkih klubova: “BUK” iz Banja Luke, ”, kruševačkih klubova “Kruševac” i “Viking”, ronioci “Bele Crkve”, “Sombora”, “Kragujevca”, beogradskih ronilačkih klubova “Big Blue”, “SUB”, “Delta”, “Kalipso” i “Spartak” iz Subotice, kao i ronioci lokalnih klubova “Jugole Grakalić” i “Adriatic Blue”.

Članica Svjetske ronilačke federacije i rekorderka u ronjenju koja je učestvovala u brojnim ronilačkim ekspedicijama širom svijeta, Božana Ostojić vjeruje da će biti sličnih akcija i u budućnosti.

Koordinatorka akcije, predstavnica Instituta za biologiju mora iz Kotora, jedine naučne ustanove u državi koja se profesionalno bavi istraživanjem mora i više od 50 godina doprinosi očuvanju biodiverziteta našeg mora, Branka Pestorić, istakla je značaj ovakvih akcija i istakla je da je Institut preko IPA fondova uključen u nekoliko medjudravnih projekata koji imaju za cilj sačuvati ravnotežu biodiverziteta Jadranskog mora.

Preko stotinu đaka osnovnih škola “Milan Vuković” i “Dašo Pavičić” i volonteri Srednje mješovite škole “Ivan Goran Kovačić” tokom jutra čistili su priobalje, uz podršku radnika preduzeća Čistoća, a brojni mališani učestovali su u ekološkoj radionici Volonterskog centra.

Tokom ronilačke akcije na platou kod ulaza u Luku trajao je muzički program i sajam rukotvorina, a gosti su se častili domaćim priganicama i roštulama.

Organizaciju akcije “Čisto prijateljski” podržao je Konzulat Republike Srbije u Herceg Novi, a gost Herceg Novog bio je i prvi sekretar i savjetnik za saradnju ambasadora Francuske u Crnoj Gori i direktor Francuskog instituta u Podgorici, Žan Žak Forte .

Akciji su se pridružili i organizatori manifestacije “Grad po mjeri” kojom se obilježava Međunarodna nedjelja djeteta.

Akciju “Čisto prijateljski” realizovali su Opština Herceg Novi, Svjetska ronilačka federacija, Turistička organizacija Herceg Novog i „Herceg Novi 2021“, kancelarija koja realizuje projekat kandidature grada za titulu Evropske prijestonice kulture, uz pomoć: Javne ustanove kulture Herceg fest, preduzeća Čistoća, Agencije za gazdovanje Gradskom lukom, Lučke kapetanije, Uprave sigurnosti plovidbe, Vojska Crne Gore, Komunalne policije, Područje jedinice policije, Službe zaštite i spasavanja, lokalnih ronilačkih klubova “Jugole Grakalić”, učenika osnovnij i srednje škole i nevladinih organizacija.