Orban pozvao SAD i Australiju da prime izbjeglice

Premijer Mađarske je za radio Košut takođe rekao da "najmanje 80 odsto izbjeglica čine mladi muškarci, što više liči na mladu vojsku nego na izbjeglice"

0 komentar(a)
Viktor Orban, Foto: Reuters
02.10.2015. 10:34h

Mađarski premijer Viktor Orban pozvao je danas SAD, Australiju, Izrael i bogate arapske zemlje da prihvate dio izbjeglica koje već mjesecima pristižu u Evropu u velikom broju, uporedivši taj priliv sa "vojskom".

"Nije pošteno da SAD ne prime nikoga ili samo 10.000 do 15.000 izbjeglica", rekao je Orban za mađarski radio Košut, a prenijela agencija AFP.

"Nije pošteno ni da Izrael ne primi nijednu izbjeglicu, da Australija ne primi nijednu izbjeglicu i da se bogate arapske zemlje dvoume", istakao je on i dodao:

"Svi računaju na Evropu, zato što je neko poslao izbjeglice u ovom smjeru."

Orban, kroz čiju zemlju je na putu ka Zapadnoj Evropi od početka godine prošlo gotovo 300.000 izbjeglica, apelovao je prošle nedjelje na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija za uvođenje globalnih kvota za prihvat izbjeglica.

Premijer Mađarske je za radio Košut takođe rekao da "najmanje 80 odsto izbjeglica čine mladi muškarci, što više liči na mladu vojsku nego na izbjeglice".

Prema podacima UNHCR-a, u Evropu je morskim putem ove godine pristiglo gotovo 390.000 ljudi, od čega su dvije trećine muškarci.

Orban je takođe istakao da je većina onih koji pristižu u Evropu "neobrazovani i govore samo arapski" i da "ekonomskim migrantima ne treba dopustiti da biraju destinaciju u Evropi gdje će živjeti".

Mađarska je prošlog mjeseca zatvorila granicu sa Srbijom za izbjeglice, usljed čega su one preusmjerene na Hrvatsku.

Zvanični Zagreb ih prevozi do svoje sjeveroistočne granice sa Mađarskom, koju Orban, kako je najavio, takođe namjerava za zatvori.