CANU: Saopštenje MUP-a svjedoči o politizaciji i nestručnosti tog resora

Oni su ukazali na to da se Zakonom o CANU propisuje da „odrednicu akademija nauka i umjetnosti, u svom nazivu ne mogu koristiti druga pravna lica“

0 komentar(a)
CANU sjedište, Foto: Savo Prelević
29.09.2015. 12:32h

Saopštenje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) u vezi sa registracijom Dukljanske akademije nauka i umjetnosti (DANU) kompromitujuće je i suprotno proklamovanim principima vladavine prava u državi, ocijenili su iz Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU).

Iz MUP-a su, nakon što je CANU zatražila od tog resora da poništi rješenja kojim je registrovana DANU kao udruženje građana, saopštili da je DANU registrovana saglasno Zakonu o nevladinim organizacijama (NVO) i Ustavu Crne Gore.

Predsjedništva CANU je ocijenilo da saopštenje MUP-a svjedoči o politizaciji i nestručnosti tog resora koji takvim tumačenjem, kako su naveli, pokazuje spremnost da lični interes stavlja ispred zakona.

Oni su ukazali na to da se Zakonom o CANU propisuje da „odrednicu akademija nauka i umjetnosti, u svom nazivu ne mogu koristiti druga pravna lica“.

„Ta norma obavezuje svakoga, pa i nosioce javnih funkcija – ministre, na način da ne smiju postupiti protivno njoj. Ako se postupi protivno toj imperativnoj normi, onda to predstavlja očigledno samovoljno postupanje”, poručili su iz CANU.

Oni postavljaju pitanja pravne sigurnosti u Crnoj Gori kada nacionalnu instituciju najvišeg ranga ne može da zaštiti zakon.

„MUP je saopštenjem, manipulišući, pokušao da dovede crnogorsku javnost u zabludu, navodeći da je poštovao pravni poredak države. Pri tom je namjerno prikrio da nije primijenio imperativnu normu iz Zakona o CANU“, ocijenili su iz te institucije.

Oni navode da je MUP prikrio i da je upisom DANU u Registar NVO i nebrisanjem nakon upozorenja učinio krivično djelo zloupotrebe službenog položaja iz Krivičnog zakonika, koje se goni po službenoj dužnosti.

„Na taj način, MUP promoviše princip nevladavine, a ne vladavine prava, što je suprotno onome što rade Vlada i Skupština, kao i evroatlanskim integracijama, a posebno pregovaračkim poglavljima 23 i 24“, zaključuje se u saopštenju.