NP Skadarsko jezero dobio savremenu opremu za radio komunikaciju

Škatarić je zahvalio fondaciji koja im je pored ostalih donacija obezbijedila uvođenje ovog naprednog digitalnog radio sistema, a koji će im, kako je rekao, pomoći u obavljanju primarne funkcije – zaštiti prirodnih vrijednost

265 pregleda0 komentar(a)
TETRA Skadarsko jezero, Foto: Prisma
26.09.2015. 11:58h

Nacionalni park „Skadarsko jezero“ dobio je savremenu opremu za radio komunikaciju, a taj sistem, kako je saopšteno, pomoći će u zaštiti prirodnih vrijednosti.

Nacionalni park „Skadarsko jezero“ je, nakon Uprave policije i brojnih opštinskih službi, od danas u savremenom digitalnom TETRA radio-sistemu.

Radio stanice, jednu fiksnu i pet ručnih, zaštitarima prirode uručili su predstavnici kompanije Wireless Montenegro.

„Sredstva za opremu u ukupnoj vrijednosti 6.170 eura obezbijeđena su kroz projekat „Upravljanje močvarama i očuvanje kudravog pelikana u mediteranskom basenu“ (Wetland Management and Dalmatian Pelican Conservation in the Mediterranean Basin) koji koordinira Noe Conservation, a finansira MAVA fondacija iz Švajcarske“, kaže se u saopštenju.

Direktor Nacionalnog parka „Skadarsko jezero“, Goran Škatarić, zahvalio je fondaciji koja im je pored ostalih donacija obezbijedila uvođenje ovog naprednog digitalnog radio sistema, a koji će im, kako je rekao, pomoći u obavljanju primarne funkcije – zaštiti prirodnih vrijednosti.

„TETRA sistem je nešto što će nam uveliko pomoći, jer ćemo biti uvezani u prvom redu sa Odjeljenjem granične bezbjednosti pomorske policije, ali i ostalim institucijama koje koriste ovaj napredni sistem, obezbijediti veću mobilnost određenih subjekata i sprečavanje velikog broja neregularnosti i krivičnih djela na ovom području“, rekao je Škatarić.

Nakon prezentacije, isporučilac opreme organizovao je obuku neophodnu za uspješno korišćenje radio stanica za 14 zaposlenih nadzornika Nacionalnog parka „Skadarsko jezero“.