Protest dijeli SNP u dvije kolone

Odlaganjem odluke o protestima Milić indirektno odbacio javne zahtjeve Damjanovića i Jonice da se pridruže Frontu

28 komentar(a)
Srđan Milić, Aleksandar Damjanović, Foto: Vijesti
24.09.2015. 05:19h

Socijalistička narodna partija (SNP) neće učestvovati u protestima Demokratskog fronta(DF) najavljenim za nedjelju, ukoliko se Srđan Milić ne predomisli u posljednji čas.

Milić i izgleda većina u SNP su ostali pri ranijem stavu da ne idu na ovako pripremljen protest i pored javnih zahtjeva poslanika Snežane Jonice i Aleksandra Damjanovića da stranački organi razmotre poziv DF.

SNP još nije zvanično odgovorio na poziv Predsjedništva DF-a upućen tek nedavno opozicionim partijama da se uključe u organizaciju protesta, kazao je izvor “Vijesti z DF-a. Učešće u protestima javno su odbili iz Pozitivne Crne Gore, građanskog pokreta URA, dok se u Demosu i Demokratskoj Crnoj Gori o tome nijesu javno izjašnjavali.

Spekulisalo se da će Glavni odbor (GO) SNP-a 15. septembra, između ostalog, raspravljati i o pozivu Fronta, ali ta sjednica nije održana.

Na pitanje kada će zvanično odgovoriti na poziv Predsjedništva DF i kako komentarišu činjenicu da je Damjanović tražio da se o tome raspravlja, a Jonica poručila da će doći na demonstracije, iz Medijskog centra SNP-a citirali su dio saopštenja sa sjednice GO održane 11. jula.

Tada je saopšteno da su protesti legitimni i očekivani u situaciji ekonomske apatije i besperspektivnosti, kao i da su oni vid demokratskog neslaganja sa politikom vlasti.

“Međutim, protesti moraju imati jasno definisan cilj, ali i način kako će se taj cilj ostvariti, jer treba da imaju pozitivnu energiju i prenesu našim građanima krupne poruke o neophodnim promjenama u državi, što zavisi od više faktora, u svakom slučaju, najmanje od SNP-a. GO je posebno potencirao da je SNP stranka koja je nastala nakon velikog narodnog protesta 1998. i samim tim nikada nije bila, niti će biti protiv organizacije ozbiljne, jasno definisane i odlučne akcije iskazivanja nezadovoljstva politikom Vlade Crne Gore", navodi se u saopštenju koje su citirali u medijskom centru SNP-a.

Odlaganje odluke o učešću na protestima i pored zahtjeva Jonice i Damjanovića može se tumačiti kao nastavak razmimoilaženja u stranci nakon kongresa kada je, osim Alekse Bečića, protivkandidat Miliću bio i Damjanović.

Milić je u nedavno objavljenom neformalnom razgovoru sa novinarkom RTCG kazao da je ogromna većina protiv protesta, dok je stranačka potpredsjednica Danijela Pavićević ranije izjavila da ta stranka ne očekuje poziv DF-a za proteste.

S druge strane, Damjanović je u junu tvrdio da poziv DF-a na proteste mora biti najozbiljnije razmotren na GO SNP kada bude formalno dostavljen toj stranci, dok je Jonica nedavno izjavila da će se na protestima koje organizuje Front pojaviti kao građanin.