Damjanović: Jovanić stečajni sudija, a njegov kum Ostojić stečajni upravnik u Brodogradilištu

“Ne vjerujem da će predložene izmjene riješiti problem koji očigledno imamo kao što je sukob interesa”, kazao je Damjanović

119 pregleda2 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Boris Pejović
23.09.2015. 15:41h

Odbor za ekonomiju usvojio je danas predlog izmjena i dopuna zakona o stečaju glasovima vladajuće koalcije, dok je opozicja bila protiv. Opozicija smatra da se mora isptati imovina stečajnih upravnika i naknade koje dobijaju u stečajnim postupcima.

Aleksandar Damjanović (SNP) naveo je da se u obrazloženju predloga navode isti ciljevi kao i prije pet godina kada je usvojen važeći zakon, a to su povećanje stepen namirenja povjerilaca, skraćenje trajanja postupaka i umanjenje visine troškova stečajnih upravnika.

“Govorimo o istom, a za pet godina je stalo sijaset stečaja i privatizacija kroz stečaj. Stojim iza toga da u Crnoj Gori postoji stečajna mafija i da se kroz rad stečajnig suda devastira crnogorska privreda i ostvaruju pojedinačni interesi na račun interesa bivših zaposlenih” istakao je Damjanović.

Pomoćnik ministra ekonomije Dragan Kujović mu je odgovorio da je cilj predloga zakona isti kao i prije pet godina i da je zbog toga isto obrazloženje.

Damjanović je naveo podatak da je predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić angažovan kao stečajni sudija u Jadranskom brodogradilištu, a da je Jovanićev kum Žarko Ostojić u istom preduzeću stečajni upravnik, te da je riječ o konfliktu interesa.

“Ne vjerujem da će predložene izmjene riješiti problem koji očigledno imamo kao što je sukob interesa”, kazao je Damjanović.

Nebojša Medojević (DF) ocijenio je da je cijeli sistem osmišljen da se privilegovani pojedinci domognu vrijedne imovine po niskim cijenama, te da su tu elementi organizovanog kriminala i da bi vrhovno tužilaštvo to moralo da ispita.

“Transparentnost stečajnih postupaka je veće u važećem zakonu” naglasio je nezavisni poslanik Damir Šehović.

Srđan Milić (SNP) kazao je da bi volio da Ministarstvo ekonomije saopšti podatak država kroz razne stečajne postupke ostala uskraćena jer stečajna masa nije bila adekvatna njenim potraživanjima.

Unija slobodnih sindikata (USSCG) predložila je odboru amandman koji se odnosi na položaj radnika angažovanih u postupku vođenja stečajnog postupka ili organizovanja određenog procesa rada u postupku stečaja.Traže da se iznos njihove zarade i druga prava po osnovu radnog angažmana utvrđuje stečajni upravnik u skladu sa zakonom o radu.

Predstavnik USSCG Aleksa Marović rekao je da u stečajnom postupku imaju interes vlasnici kapitala, a da radnici zavise od dobre volje stečajnih upravnika.