Hrvatska: Plan C, vraćanje izbjeglica u Srbiju

Izbjeglice iz Srbije u Hrvatsku i dalje stižu u velikom broju, najviše preko područja Tovarnika i Iloka

0 komentar(a)
23.09.2015. 15:54h

Ukoliko Mađarska zatvori granicu prema Hrvatskoj, hrvatske vlasti će vraćati izbjeglice u Srbiju, objavila je danas RTL pozivajući se na nezvanične informacije.

Navodno je riječ o "planu C" koji je početkom sedmice spomenuo hrvatski ministar policije Ranko Ostojić. On je tada rekao da u slučaju da Mađarska zatvori granice, Hrvatska ima spreman "plan C", ali nije želio da otkrije šta taj plan podrazumijeva.

Hrvatska je "plan B" aktivirala nekoliko dana pošto je izbila izbjeglička kriza, jer se nije mogla nositi sa masovnim dolaskom izbjeglica u kratkom vremenu.

Prema tom planu, Hrvatska organizovano prevozi izbjeglice do granice s Mađarskom da bi nastavili put prema zemljama zapadne Evrope. Tamo ih preuzima Mađarska i uglavnom organizovano prevozi dalje do Austrije.

Izbjeglice iz Srbije u Hrvatsku i dalje stižu u velikom broju, najviše preko područja Tovarnika i Iloka.

Hrvatska televizija prenosi da mađarska vojska od ranog jutra postavlja bodljikavu žicu i ogradu duž graničnog prelaza kod Gole u Koprivničko-križevačkoj županiji koja se nalazi samo 14 kilometara od ilegalnog prelaza kod Botova.

Još se ne zna namjerava li Mađarska da produži ogradu prema Botovu koji je već šest dana jedna od najkorišćenijih ruta za transfer izbjeglica i migranata iz Hrvatske u Mađarsku.

Prema posljednjim podacima, u Hrvatsku je od izbijanja izbjegličke krize prošle srijede ušlo više od 44.000 izbjeglica, a samo u utorak blizu 9.000.

Hrvatska policija suzavcem po izbjeglicama, ima i povrijeđene djece

Hrvatska policija danas je primijenila silu prema izbjeglicama i, u kampu Opatovac, upotrijebila suzavac.

Tokom sukoba povrijeđeno je nekoliko ljudi, a dvoje djece je poprskano suzavcem i nalaze se u ambulanti hrvatskog Crvenog krsta, podaci su inicijative "Dobrodošli" čiji volonteri prikupljaju na terenu u Opatovcu.

Inicijativa je, kako se navodi apelovala na hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova da što jasnije i pravovremeno dijeli informacije potrebne izbjeglicama.

"Nedostatak informacija, uz nakupljeni stres i traumu ljudi koji već nedjeljama pokušavaju da stignu do željenih odredišta u Evropi dovode do protesta izbjeglica i stvaranja užarene atmosfere, pa Inicijativa smatra da treba učiniti sve što je moguće kako bi se sukobi i primjena sile preduprijedili", prenosi N1. Volonteri takođe apeluju i da se otvore novi prihvatni centri.

Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić boravio je danas u prihvatnom centru u Opatovcu odakle je poziv za zajedničko evropsko rješenje krize povezane sa izbjeglicama, kojih je u proteklih nedjelju dana u Hrvatsku ušlo oko 44.000.

Najveći priliv izbjeglica i dalje se očekuje na području Tovarnika i Iloka, a u privremenom prihvatnom centru Opatovcu nalazi se oko 2.900 migranata koji se organizovano prevoze do graničnih prelaza.

Galerija