Đoković 1. na kraju godine, šta je sljedeće?

Đoković juri rekord Rodžera Federera po broju takozvanih velikih titula - 55 puta je slavio Švajcarac na grend slemovima, završnim Mastersima, kao i “običnim” Mastersima iz serije 1.000. Đoković je drugi sa 51, a Nadal treći sa 50 takvih titula.

120 pregleda3 komentar(a)
Novak Đoković, Foto: Beta/AP
06.11.2018. 14:13h

Peti put u karijeri Đoković završava godinu kao broj jedan na ATP listi

Srpski teniser juče se zvanično vratio na vrh ATP liste, što je osigurao još početkom prošle sedmice, ali ne samo to - odustajanjem Rafe Nadala sa završnog Mastersa u Londonu obezbijedio je lidersku poziciju na kraju godine, bez obzira šta uradi u 02 areni od 11. do 18. novembra.

Đoković ne brani nijedan bod, jer prošle godine nije učestvovao u Londonu, a ima nedostižnu prednost nad Rodžerom Federerom, koji će, za razliku od Nadala, igrati na posljednjem turniru ove sezone.

Peti put u karijeri, srpski teniser biće broj jedan na kraju godine, čime je u toj kategoriji dostigao Federera i Džimija Konorsa.

Đoković je bio najbolji 2011, 2012, 2014. i 2015. godine.

Ispred njih trojice samo je Pit Sampras, koji je šest puta godinu završio kao prvi igrač svijeta. Đoković i Federer su u igri da naredne godine dostignu rezultat američkog tenisera.

Mnogo drugih ciljeva i rekorda nalazi se pred Novakom Đokovićem, a put do nekih od njih je malo duži nakon nedjeljnog poraza u finalu Mastersa u Parizu od ruske senzacije Karena Hačanova. Igrajući pod virusom koji ga je pratio od početka turnira, Đoković nije imao odgovor za projektile 22-godišnjeg Moskovljanina sa osnovne linije.

Srpski teniser tako je propustio priliku da se po broju titula na Masters turnirima iz serije 1.000 izjednači sa rekorderom, Rafom Nadalom, koji je slavio 33 puta. Narednu šansu da dostigne skor “kralja šljake” imaće tek na američkom betonu, u martu 2019. u Indijen Velsu.

Đoković juri i rekord Rodžera Federera po broju takozvanih velikih titula - 55 puta je slavio Švajcarac na grend slemovima, završnim Mastersima, kao i “običnim” Mastersima iz serije 1.000. Đoković je drugi sa 51, a Nadal treći sa 50 takvih titula. Ako slavi u Londonu, Novak će u februaru na Australijen openu imati priliku da se izjednači sa Fedeksom.

Švajcarac je rekorder i sa šest titula na završnim Mastersima, Đoković ga prati sa pet i može da ga stigne već naredne sedmice.

Na kraju, najduža trka, za Đokovića najteža, ali i najrelevantnija - broj osvojenih grend slemova, gdje Švajcarac vodi sa 20, Nadal ima 17 najvećih titula, a Srbin je treći sa 14, zajedno sa Samprasom.