Hrvatski ministar traži da Srbija prestane da šalje izbjeglice

Prema posljednjim podacima, u Hrvatsku je od srijede ušlo skoro 30.000 izbeglica, a većina njih je preko Slovenije i Mađarske napustila Hrvatsku

4 komentar(a)
Tovarnik, Foto: Reuters
21.09.2015. 16:26h

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić poručio je danas da će granični prelazi sa Srbijom ostati zatvoreni dok Srbija ne promijeni politiku prema kojoj izbjeglice usmjerava samo u Hrvatsku.

"Otvoren je granični prelaz Horgoš, ali oni i dalje sve izbjeglice preusmjeravaju prema Hrvatskoj. Želimo da se to promijeni. Tehnički se granični prelazi mogu otvoriti za sat vremena, ali prethodno Srbija mora promijeniti politiku prema kojoj izbjeglice preusmjerava samo u Hrvatsku", rekao je Ostojić u Opatovcu kod Vukovara gdje je privremeni šatorski kamp za izbjeglice, prenio je portal Večernjeg lista.

On je poručio da granični prelazi sa Srbijom, osim Bajakovo-Batrovci koji je otvoren za saobraćaj, ostaju zatvoreni do daljnjeg.

Prema posljednjim podacima, u Hrvatsku je od srijede ušlo skoro 30.000 izbeglica, a većina njih je preko Slovenije i Mađarske napustila Hrvatsku. Izbjeglice, međutim, i dalje pristižu iz Srbije, a u kampu u Opatovcu trenutno ih je oko 2.500 i oni se organizovano prevoze prema mađarskoj granici.

Glavni sekretar Međunarodne organizacije Crvenog krsta Elhadj As Sy posjetio je danas šatorski kamp za izbjeglice u Opatovcu i zahvalio hrvatskom Crvenom krstu, volonterima i ministru Ranku Ostojiću što su izbjeglicima omogućili hranu, vodu, medicinsku pomoć i higijenske potrepštine.