Radunović: DF ne planira nerede, incidente prave samo kriminalci

Radunović smatra da vlast lažnim anketama i etiketiranjem pokušava da zaplaši građane. Na pitanje boji li se da bi u slučaju eventualnih nereda Front mogao biti optužen za ekstremizam i pokušaj rušenje sistema, Radunović je naveo da takva opasnost postoji

37 komentar(a)
Slaven Radunović, Foto: Boris Pejović
19.09.2015. 11:05h

Ukoliko na građanskim protestima 27. septembra dođe do incidenata, za to neće biti krivi organizatori već kriminalne strukture, izjavio je funkcioner Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović. On je rekao da Front organizuje nenasilne demonstracije i da ne planira nikakve incidente.

“Mi smo izabrali da se za prve slobodne izbore, koje treba da organizuje prelazna vlada, borimo nenasilnim, ali energičnim protestima. Ako dođe do bilo kakvih incidenata, budite sigurni da ih je izazvao neko van struktura DF-a, kome su upotrebe kriminalnih bandi u obračunu sa političkim neistomišljenicima uobičajena praksa”, kazao je Radunović, navodeći da predstavnici vlasti namjerno plaše građane najavama incidenata.

Premijer Milo Đukanović nedavno je izjavio da protesti znače pokušaj vaninstitucionalnog formiranja vlasti nasiljem, navodeći da nikome neće biti dozvoljeno da deluje nasilno.

Dok su iz Uprave policije najavili da su spremni da spriječe incidente ukoloko do njih dođe, potpredsjednik Vlade Duško Marković istakao je da odgovornost za eventualne nemire snose organizatori protesta pojašnjavajući da su za njih dovoljna “dva-tri neodgovorna čovjeka spremna da bace bombu”.

Radunović smatra da vlast lažnim anketama i etiketiranjem pokušava da zaplaši građane. Na pitanje boji li se da bi u slučaju eventualnih nereda Front mogao biti optužen za ekstremizam i pokušaj rušenje sistema, Radunović je naveo da takva opasnost postoji.

“Ona je realna, a biće sve izvjesnija kako protesti budu odmicali, a situacija postajala sve teža za Đukanovića. Međutim, to ne smije da bude razlog za kolebanje. U zemlji u kojoj je ANB pretorijanska garda diktatora, takva opasnost neće nestati sama od sebe. Ko nije spreman na takvu vrstu rizika, taj nije ni iskren u namjeri da smijeni ovakvu odnarođenu vlast”, kazao je on.

Ističući da će organizatori protesta angažovati veliki broj redara, Radunović je pozvao policiju da čuva javni red i mir.

“To joj je posao i zbog toga njeni službenici primaju plate, nažalost vrlo skromne. Upozoravamo vrh policije da im ne padne na pamet da naše uniformisane sugrađane pokušaju da zloupotorijebe za neku nečasnu akciju protiv svog naroda”, kazao je on.