Yves Saint Laurent na krilima ljubavne priče

Zajednička ljubav prema estetici i modi, održala je ovaj brend u životu. Iako nisu više sa nama Iv Sen Loran i njegov partner Pjer Berže, koji je pod velom diskrecije i misterije uticao na stvaranje čuvenog kreatora i dokazao da snovi mogu postati realnost

446 pregleda0 komentar(a)
Pjer Berže i Iv Sen Loran, Foto: Instagram
22.11.2018. 13:05h

Umjetnička djela u vidu odjevnih komada žive i živjeće uprkos smrti njihovog tvorca.

U tri slova YSL koja predstavljaju logo ovog brenda (koji se kroz istoriju mijenjao) smještena je cijela imperija visoke mode i stila koja počiva na prijateljstvu i ljubavi famoznog kreatora i njegovog dugogodišnjeg partnera Pjera Beržea.

1958. kada je Dior iznenadno preminuo, teret odgovornosti koju nosi kompanija istoimenog naziva pala je na leđa krhog dvadesetdvogodišnjaka.

Upoznao je Pjera, koji je tada sa svojih 28 godina, odlučniji u svojim namjerama, pružio Ivu sve ono što mu je u tim trenucima bilo potrebno, ljubav, zaštitu i podršku koja je trajala više od 50 godina.

Ubrzo je postao njegova sjenka, desna ruka, zahvaljujući kojoj je Iv osnovao vlastitu modnu marku.

U početku se sve činilo beznadežno, ali zahvaljujući efikasnosti poslovanja upornog Pjera, koji je ubijedio jednog biznismena iz Atlante da investira u njihov zajednički san, 1962. prikazana je prva kolekcija, učinivši komade njegovog voljenog besmrtnim.

"Da Pjer Berže ne postoji trebalo bi ga izmisliti. Jedinstven u svom poslu, riješava poslovne probleme kao da posjeduje magični štapić."

Pjer je činio savršeni dio slagalice koja je nedostajala, kada je u pitanju manje kreativni dio posla, ali to ga nije činilo ništa manjim umjetnikom od svog partnera. Bio je veliki kolekcionar umjetnosti, njegov dom u Parizu u kojem su zajedno živjeli, za čije preuređenje je zaslužan Pjer, predstavlja pravo remek djelo dizajna enterijera.

Iako se njihova romansa okončala 1978. nisu se razišli.

Simbioza kreativnosti i talenta koju je posjedovao Iv i čulo za poslovanje i racionalnost kojima je vladao Pjer, čineći ih zavisnicima jedno o drugom, održavali su neuništivu vezu koja je trajala sve dok kreator nije preminuo 2008. godine od tumora na mozgu.

Iv Sen Loran, i sam osuđivan zbog svoje homoseksualnosti, priželjkujući transformaciju svijeta i vremena u kojem je živio, dodijelio je sebi zadatak u nadi da pomogne emancipaciji žena.

On predstavlja savremenu ženu, ženu sa stavom, simbol pokreta oslobođenja koji je umnogome označio protekli vijek.

Snažna heroina čija se autofirmacija ogleda kroz revoluciju, a svaka revolucija uvijek počinje sa snom.

1968. kreirao je smoking za žene, probudivši u njima revolucionare. Taj odjevni komad predstavljao je pobunu, oslobađajući se lanaca vremena u kojem su živjeli.

U njegovim maestralnim revijama učestvovali su modeli svih boja kože, doprinijevši uvođenju novih referenci u modnu industriju.

"Koko Šanel je ženama dala slobodu a Iv Sen Loran im je dao moć."

Kreator je često u svojim mislima znao odlutati u daleke krajeve, često i druge kontinente u kojim je tražio inspiraciju za nove modne poduhvate.

Orijentalni motiv koji se prožimao kroz njegove kreacije vodi porijeklo iz daleke Kine, Japana i Indije u kojima dizajner nikada nije bio ali ih je mnogo puta oblilazio u njegovim vizionarskim putovanjima.

"Dovoljna je knjiga da odlutam, moj duh se veže za predjele iz mojih misli. Sanjao sam bezbroj puta to mjesto, zato i nemam nikakvu potrebu da odem."

U Parizu je 2. oktobra otvorena izlozba bogata sa 50 kreacija visoke mode inspirisane Orijentom koja će do 27. januara 2019. imati priliku da ugosti sve obožavatelje koji će imati priliku da uživaju i u djelima iz autorove privatne kolekcije.

Lutanje u umjetnikovom kreiranju, iz epohe u epohu, iz svijeta u svijet, ogleda se u maštanju za predjelima u kojima se žeđ za beskonačnim može zadovoljiti. Baš u toj dimenziji u kojoj vrijeme ne postoji, kreiramo i sprovodimo u djela naše misli koje nas čine slobodnim ljudima.