Tužilaštvo se ne oglašava o prijavama NVO Južni Jadran protiv vlasnika Carina

Zbog nezakonite gradnje u Bijeloj krivičnu prijavu mu je podnijela Policija i NVO Južni Jadran, a prekršajnu prijavu zbog nepropisnog pružanja usluga ispred hotela Delfin u Bijeloj protiv odgovornih lica podnijela je turistička inspekcija

0 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
17.09.2015. 13:45h

NVO Južni Jadran tvrdi da Čedomir Popović, vlasnik i Izvršni direktor preduzeća „Carine“ doo Podgorica i dalje, koristeći se rupama u zakonu, ali više vezama u Ministarstvu finansija i sudsko-tužilačkoj organizaciji, osam godina izbjegava da plati obavezni porez na promet od oko 900.000. eura plus kamate.

“NVO Južni Jadran je više puta obavještavala javnost i nadležne državne organe o zloupotrema koje su pratile privatizaciju, stečaj i likvidaciju nekad perspektivno i imovinom bogato turističko preduzeće TUP „Južni Jadran“ koje je, kao strateški partner, privatizovao Čedomir Popović kupujući ga 2001. godine 30 odsto akcija državnih fondova za 237.000. DEM. Kupovina je obavljena tada po za taj slučaj donešenoj specijalnoj Uredbi Vlade koja je omogućavala kupovinu za 5 odsto od početne cijene na tenderu i ova Uredba je nakon ovog posla ukinuta. Kako je Popović došao do 90 odsto vlasništva preduzeća „Južni Jadran“ AD takođe je poznato, kako ga je uveo u stečaj i likvidaciju takođe”, navodi se u saopštenju NVO Južni Jadran koje je potpisala predsjednica Nada Popović.

U saopštenju se podsjeća da je Popović kao vlasnik preduzeća „CARINE“ doo kupovao imovinu preduzeća „JUŽNI JADRAN“ ad tužilaštvo dobro zna ( kupovao sam od sebe), kao što zna da obračunati porez na promet nije platio i pored presude Upravnog suda.

“Državni tužilac dobro zna i kako je Popović prodajući imovinu objekta LAZARET u Meljinama ruskoj firmi Imperio Holdning ( bliska Gaspromu) za 12 miliona eura istu obmanuo da im prodaje objekte i zemljište kao svojinu, a ne na korišćenje jer nije plaćena tržišna vrijednost zemljišta. Državni organi znaju da je depadans hotela DELFIN u Bijeloj Popović izgradio bez dozvole, a da su na objektu radili albanski državljani koji nijesu imali ni prijavu boravka, da o radnoj dozvoli da ne govorimo. Mediji su informisali da je Popović nezakonito koristio i pružao turističke usluge na plaži u Bijeloj, kao i da je čak izbjegavao da plaća odvoz smeća iz hotela Delfin već je, zloupotrebljavajući radnike, smeće pod plaštom noći nepropisno odlagao po kontejnerima u Bijeloj”, navodi se u saopštenju.

Zbog nezakonite gradnje u Bijeloj krivičnu prijavu mu je podnijela Policija i NVO Južni Jadran, a prekršajnu prijavu zbog nepropisnog pružanja usluga ispred hotela Delfin u Bijeloj protiv odgovornih lica podnijela je turistička inspekcija.

“To su, za sada, jedine reakcije državnih organa vezane za poslovanje firmi koje su u vlasništvu Popovića. Po svemu sudeći od ove krivične prijave za nedozvoljenu gradnju u Bijeloj neće biti ništa jer su se u „peglanje“ uključili mnogi, a prije svih Ministarstvo za uređenje prostora. Što se tiče prijave od strane turističke inspekcije i tu se vrše ogromni pritisci, iako je i laicima sve jasno. I laicima su jasne posebne veze Popovića sa policijom još iz početka devedesetih kada je po vrlo „interesantnim“ cijenama godinama snabdijevao, posredstvom preduzeća TUP Južni Jadran, graničnu policiju u Sutorini pa do držanja kantine u KPD u Spužu. Poznato je i da je predsjednik UO TUP Južni Jadran u vrijeme privatizacije 2001 bio Žarko Šturanović tada pomoćnik Ministra unutrašnjih poslova, isto tako se zna ko je bio Direktor KPD Spuž kada je Popović snabdijevao kantinu, po takođe vrlo „interesantnim“ cijenama”, istiće se u saopštenju.

NVO Južni Jadran ističe da od prijava i borbe za svoju imovinu neće odustati i pitaju nadležne tužioce što je sa njihovim prijavama.